Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iako ne učestvuju u izbornoj trci, već u bojkot kampanji, pitanje opstanka Saveza za Srbiju, nakon parlamentarnih izbora, pokrenulo je brojna predviđanja u srpskoj javnosti. I dok su analitičari podeljeni u stavovima kako će izgledati sudbina ove organizacije posle junskih izbora, iz SzS za Nova.rs poručuju da su smešne tvrdnje kako će krajem narednog meseca prestati da postoje.

Različiti stavovi o štrajku Boška Obradovića, isključivanje Nebojše Zelenovića i odlazak Milana Stamatovića iz organizacije, neslaganje dela Demokratske stranke sa politikom SzS, neki su od problema sa kojim se ova opoziciona grupacija suočavala u prethodnom periodu.

Među onima koji su doveli u pitanje opstanak ove organizacije je i lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović, koji je na Tviteru objavio da će se SzS „raspasti“ nakon parlamentarnih izbora.

Prema oceni politikologa Bobana Stojanovića, to se ipak neće dogoditi. On navodi da je SzS najveće probleme imao na početku, kad se osnovao, te da sad mnogo bolje funkcioniše.

„Bilo je dosta nesuglasica i problema, često su pojedini akteri, poput Boška Obradovića, ‘iskakali’ sa samostalnim nastupima, ali videli smo da postoji neka uzajamna podrška među njima. Mislim da će ta organizacija nastaviti da postoji i po okončanju izbora“, rekao je Stojanović, dodajući da će SzS postojati sve dok se ne organizuju izbori na kojima će učestvovati.

„U skladu sa rezultatima tih izbora, bićemo u mogućnosti da tumačimo njihovu dalju sudbinu. Ne bih rekao da je ova organizacija na ivici opstanka. Verujem da će ih bojkot izbora još više uputiti jedne na druge kao jedan zajednički blok koji je izneo bojkot izbora“, naveo je Stojanović, napominjući da je uveren kako će SzS ostati najjači opozicioni blok i nakon izbora.

„Često govori da su oni izgubili podršku i da imaju mnogo manje procenata nego kad su osnovani, ali oni se jedini pojavljuju u istraživanjima javnog mnenja kao opoziciona grupacija koja doseže do dvocifrenog broja podrške birača“, rekao je Stojanović.

S druge strane,  istraživač Instituta za političke studije Dejan Bursać, smatra da SzS nije stabilna organizacija i da je već počelo razilaženje unutar njega.

„Čini mi se da oni više postoje formalno na papiru i koordinaciji između Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i eventualno Janka Veselinovića. Pre pandemije SzS su napustili Milan Stamatović i Zdrava Srbija, a potom Zajedno za Srbiju i Nebojša Zelenović. U Demokratskoj stranci su konstantna previranja po pitanju učešća u SzS, dok Boško Obradović često ‘solira’ sa svojim političkim ciljevima. Ova grupacija dosta gubi snagu u raspravama oko bojkota i pitanje je da li će opstati posle izbora“, objašnjava Bursać.

Prema njegovoj oceni, eventualni razilazak stranka koji čine SzS bi ipak mogao da bude i dobar za opoziciju.

„Deluje da je taj proces već u toku. Ipak, to bi moglo da bude i dobro za opoziciju, jer bi se na taj način ‘iskristalisala’ uloga pojedinca ili stranke koji bi stali na njeno čelo“, opisuje Bursać.

Veselinović: Smešne tvrdnje da je SzS pred nestankom

Predsedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović, ističe da je ta organizacija apsolutno stabilna, te da priče o problemima unutar njega dolaze od ljudi koji ne žele dobro opoziciji.

Janko Veselinovic
FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

„Ne znam šta još treba da uradimo kako bismo stavili do znanja svima da smo čvrsti u odlukama koje smo doneli i da smo jedinstveni. Naravno da nemamo iste stavove po svim pitanjima, ali ključne odluke donosimo zajedno“, rekao je Veselinović, koji se osvrnuo i na ocenu Sergeja Trifunovića da će SzS da se „raspadne“ nakon izbora.

„Bespredmetno je tumačiti čoveka koji je rekao da neće ići na izbore, pa je tu odluku promenio. Naša organizacija će postojati nakon izbora u junu. Priče o tome su smešne, jer se nadovezuju na smešnu konstataciju čoveka koji ne poštuje datu reč“, poručuje Veselinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare