Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Studija o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu koja je predstavljena u Evropskom parlamentu (EP) navodi da je fenomen dezinformacija na Kosovu, imao direktne političke implikacije koje su izazvale i pad vlade Aljbina Kurtija, prenosi danas Radio Slobodna Evropa.

„Ta koalicija bila je kratkog veka i u osnovi je srušena američkom operacijom dezinformacija“, kaže se u studiji, koju je radilo više evropskih autora, za potrebe spoljnopolitčkog komiteta EP (AFET).

U dokumentu se objašnjava angažovanje američkog predsednika Donalda Trumpa, i imenovanje njegovog specijalnog izaslanika za, mirovne pregovore između Srbije i Kosova, Ričarda Grenela.

„Frustriran onim što je video kao opstrukciju kosovskog premijera Albina Kurtija, ambasador Grenel je očigledno sredio da senator David Perdu i sin američkog predsednika Donald Tramp mlađi objave izjave na Tvitteru sugerišući da SAD povuku svoje trupe sa Kosova“.

„Ambasador Grenel je tada tu pretnju – koju nije izneo američki zvaničnik – preneo u pregovore sa Kurtijevim koalicionim partnerima, podstakavši tako izglasavanje nepoverenja kojim je srušena Kurtijeva vlada. Taj potez je široko osuđen u Evropi, uključujući zajednički demarš francuskog i nemačkog ambasadora u Prištini. Kao što ovaj primer pokazuje, strani faktor je uspeo da orkestrira potpuno izmišljenu pretnju i tako osmisli promenu vlasti“, podvlači se u studiji.

Prema navodima u ovom dokumentu, koji su izrađeni po analizi društvenih medija, i mediji i političari su se uključili u ovu kampanju, koje studija identiifkuje kao „ključne kanale dezinformacija na Kosovu“.

U dokumentu se spominju određeni uticajni mediji na Kosovu, kao i predsednik Demokrtaskog saveza Kosova Isa Mustafa, i (sada već bivši) predsednik Demokratske partije Kosova, Kadri Veseli.

„Poruke na društvenim mrežama koje su dolazile od Mustafe i Veselija, posebno su potaknule obmanu afere Grenel“, ističe se u ovom dokumentu.

Autori studije tvrde da kosovski slučaj najbolje ilustruje složenost fenomena lažnih vesti, i da se radi o retkom slučaju gde se „politički ishod može direktno pripisati dezinformacijama“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar