Foto: N1

Novosadski odbor stranke Zajedno osudio je sinoćni napad fašista na ljude kluba "Crni ovan" i poručio da se slobodna misao i društvena kritika Novog Sada neće moći ućutkati.

„Nasilje nad ljudima u klubu ‘Crni ovan’, koji je izvršila neformalna grupa fašista, očito nije nikakav spontani događaj. Podsećamo da su ljudi okupljeni oko ovog kluba društveno angažovani i politički slobodno delujući građani, a da je u prošloj godini ‘Crni ovan’ bio meta više napada fizičkog, ali i institucionalnog nasilja, te da su na isti vršeni obimni pritisci brojnih različitih inspekcija – evidentno u cilju da se uguši jedno jezgro slobodnog mišljenja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su sinoćni napad izvršili „fašistički jurišnici“.

„Identitet nalogodavca ovde je jasan – u pitanju su naprednjačke strukture vlasti koje, u panici od gubljenja kontrole, sve više pribegavaju strahu, nasilju i mržnji. Suočene sa razbuđenim gradom koji se uspešno suprotstavio podizanju spomenika fašistima, koji je izgubio strah od zloupotrebe pravosuđa, batinaša i kordona zloupotrebljenih policajaca, politička mafija Srpske napredne stranke gubi konce u rukama. Jer što je kraj jedne imperije bliži, to su njeni zakoni luđi – a njihov zakon je oduvek bio zakon nasilja“, navela je ova stranka.

Ova poltička organizacija zahteva hitno procesuiranje sinoć uhapšenih i „na brzinu puštenih fašističkih nasilnika i njihovih nalogodavaca“.

„Ne uzdamo se u predstavnike vlasti, ali izražavamo nadu da je preostalo još nešto ljudskog i profesionalnog integriteta u našim, a otetim, institucijama. Izražavamo punu solidarnost sa žrtvama napada i poručujemo da niko u našem gradu neće biti sam i bez podrške u borbi protiv zla fašizma i političke mafije“, naveo je novosadski odbor stranke Zajedno i dodao:

„Nećemo ovom prilikom reći ni ‘Neće proći!’ jer je vidljivo da im nikakva zastrašivanja i podmetanja već neko vreme ne prolaze. Jedino što prolazi su oni. Vidimo se večeras u Crnom ovnu.“

Podsetimo, dve osobe su sinoć povređene u poslednjem u nizu napada neo-fašista na goste kultnog lokala “Crni ovan”, u centru Novog Sada.

Povređeni su vlasnik “Crnog ovna” Bojan Šovljanski i još jedan gost, koji je zadobio posekotinu.

U trenutku napada u lokalu je bilo desetak osoba, među kojima i jedna trudna žena.

***
BONUS VIDEO – DNEVNIK – UVOD – 12.01.2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar