Protest Vračar Foto:Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd

Vračarska grupa Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd, danas je ispred zgrade opštine Vračar, u Njegoševoj ulici, upozorila na problem investitorskog urbanizma koji se kontinuirano sprovodi na Vračaru i skrenula pažnju na značaj zaštite kulturnog nasleđa ove opštine.

Brojni primeri rušenja vrednog arhitektonskog i istorijskog nasleđa Vračara, na čijem mestu se podižu višespratnice, ukazuju na to da su opština Vračar, kao i grad Beograd, odustali od zaštite ove opštine i njenih vrednih ambijentalnih celina. Najnoviji slučaj, kako navode, se desio u ulici Internacionalnih brigada 37, na beogradskom Neimaru, gde je srušena vila iz 1928. godine.

Vračar je, kako navode iz ove grupe, jasan primer korupcije i pogodovanja investitorima, jer uprkos predaji elaborata od strane Gradskog i Republičkog zavoda za zaštitu kulture i Ministarstva kulture, Vlada gotovo dve godine ne želi da ih stavi na dnevni red, čime omogućava investitorima da vredna zdanja sruše.

„Razvoj grada ne sme biti podređen isključivo interesu investitora za zaradom, već mora da odgovori i na potrebe građana koji žive u tom gradu. Ukoliko se nastavi sa ovakvom politikom ‘razvoja’ sve slobodne površine će se popuniti, što će dovesti do ogromnog pritiska na infrastrukturu, saobraćaj, zelene i javne površine. Zato nam je potrebna promena. Na Vračaru, u Beogradu i u Srbiiji”, izjavio je Dobrica Veselinović.

Oni podsećaju i da se Vračar godinama nalazi pod ogromnim pritiskom investitorskog urbanizma. Upozoravali smo da su važni kulturni-istorijski objekti na udaru u ulici Prote Mateje, zatim u Moravskoj, Janka Veselinovića i Hadži Milentijevoj ulici, ali i da se nije odustalo od plana detaljne regulacije za blok ulica Njegoševa-Smiljanićeva-Krunska-Kneginje Zorke, koji je nakon burne reakcije javnosti privremeno povučen.

Zeleno levi front/Ne davimo Beograd zahteva da se zaustavi investitorski urbanizam, da se odmah donese zaštita kulturno-istorijske celine Kotež-Neimar, Krunske ulice, kao i drugih vrednih delova našeg grada, kako bi zaustavilo skrnavljenje već dovoljno uništeno nasleđe Beograda, kome preti nestanak u celosti.

***

BONUS VIDEO: Rušenje na Slaviji napravilo štetu u zgradi u Svetozara Markovića 45

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar