Biljana Stojković Foto: Newsmax Adria

Naši poljoprivrednici pamte vreme u kome im je obrađivanje njihovih 20 hektara zemlje bilo dovoljno za pristojan život, a danas i sa 40 hektara obradive zemlje domaćinstvo jedva „krpi kraj sa krajem“, kaže kandidatkinja za predsednicu Srbije koalicije "Moramo" Biljana Stojković.

Naši poljoprivrednici našli su se u ovakvim životnim i radnim okolnostima zbog izuzetno niskih subvencija, akciza na gorivo i skupog đubriva. Zemlja je jeftina, kupuju je stranci, a državna zemlja koja se daje u zakup završava u rukama onih bliskih SNS-u, te tako nastaju velika prostranstva koja oni obrađuju, dok mali poljoprivrednici nemaju takve mogućnosti. Delom našeg programa koji se odnosi na poljoprivredu predviđeno je, između ostalog, i ukidanje liberalizacije tržišta uvoza i izvoza za zemlju i za poljoprivredne proizvod“, piše u saipštenju Stojković.

Kako dodaje, regulacijom izvoza poljoprivrednih proizvoda omogućiće se poljoprivredniku da bude konkurentan.

„Usled niskih subvencija cene proizvoda su više, te tako proizvođač iz inostranstva biva pet puta konkurentniji od našeg poljoprovrednika. Poljoprivrednicima ćemo obezbediti 200€ po hektaru, gorivo i đubrivo u pola cene i stručne savetnike koji će im svojim iskustvom i znanjem pomoći sa povećaju svoje prinose. Povoljne subvencije za domaće privrednike prehrambenih proizvoda pospešiće razvoj proizvodnje, odnosno obezbediti da imamo dovoljno hrane koju sami proizvodimo, bez potrebe da uvozimo“, kaže Stojković i zaključuje:

„Brzim ulaskom u Evropsku uniju i velikim dogovorom sa Zapadom, našim proizvođačima hrane otvorićemo ogromno tržište Evrope. To će doprineti bržem i većem razvoju prehrambene
industrije i same ekonomije Srbije. Takođe, jaka poljoprivreda dovešće do odsustva potrebe za kompanijama poput Rio Tinta i rudarenjem prljavijim i zastarelim tehnologijama koje truju našu zemlju, vazduh i vodu. MORAM, za poljoprivrednike, da mogu da žive od svog rada, da mogu da žive na svojoj zemlji, da mogu da hrane Srbiju, da mogu da budu dostojanstveni članovi ovog društva, koje niko neće gaziti“.

BONUS VIDEO: Ceca Bojković svojim potpisom podržala kandidaturu Biljane Stojković za predsednicu Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar