Dubravka Stojanović Foto:N1

"Sada zaista ne može ovako, morate da se odlučite. Ne zato što vas neko pritiska, treba da odlučite da li želite da budete sa Evropskom unijom koja ima 70 odsto investicija, a Rusija 10, EU koja je uložila 17 milijardi evra, koja je poklonila četiri milijarde. Šta je Srbija bez pomoći EU - gladna gola i bosa", rekla je profesorka na Filozofskom fakultetu Dubravka Stojanović.

Kako je rekla, sadašnja situacija ima potencijal da bude istorijska, jer se Srbija nije odlučila kuda ide već decenijama.

„Kada smo devededesetih krenuli u rat, dobili smo sankcije, bili smo izolovani, nije bilo pitanja kuda ćemo. Od 2000. vodimo neku politiku meni nejasnu, koja se kasnije nazvala politika četiri stuba, to tako ne funkcioniše u svetu, svet je komplikovaniji od četiri stuba i tu treba kao mala zemlja da budete jasno na strani ne jedne velike sile, nego nekog sistema, sistema vrednosti ili zemalja sa kojima imate najveću robnu razmenu, da procenite šta hoćete“, rekla je Stojanović.

Na pitanje da li se može naći analogija sa „istorijskim ne Staljinu 1948.“ Stojanović napominje da su analogije opasne.

„To je klizav teren, istoričari time ne treba da se bave jer su konteksti drukčiji. Možda mi treba da kažemo ne, ali je kontekst drugačiji. Mi hoćemo u EU, a 1948. je bio Hladni rat i mi smo bili iza gvozdene zavese u paketu sa Sovjetskim Savezom i Jugoslavija je rekla ne. 1989. nismo razumeli, krenula je demokratija, parlamentarizam, a mi smo otišli u rat za teritorije. To su različite situacije i svako poređenje s tim je banalizacija“, smatra ona.

Ako državno rukovodstvo kaže da je strateški cilj zemlje Evropska unija, postavlja se pitanje u čemu je onda problem s Rusijom.

Opširnije čitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Hoće li nova Vlada odoleti pritisku Brisela i uvesti sankcije Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar