Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović saopštio je danas da je američki Stejt department u svom najnovijem izveštaju potvrdio upozorenja srpske opozicije o ugroženosti prava građana.

U tom dokumentu piše da se Srbija u 2019. godini suočavala s brojnim izazovima u domenu ljudskih prava, među kojima su optužbe za torturu na račun policije, najteži oblici ograničavanja slobode izražavanja i medija kao i brojni slučajevi korupcije u vladi, navodi se u Stefanovićevoj pisanoj izjavi.

On ističe da se u delu izveštaja u kome se govori o stanju u medijima Stejt Department navodi da tabloidi redovno objavljivljuju netačne ili nepotvrđene informacije i da su  te priče napravljene da ocrne lidere opozicionih partija.

Takvi tekstovi, objašnjava se u izveštaju na koji se poziva Stefanović, često imaju lažni ili obmanjujući naslov na naslovnoj strani uz zaključak „neuravnoteženo medijsko izveštavanje i veliki obim lažnih, obmanjujućih ili
neproverenih vesti nastavlja da ugrožava sposobnost građana da suštinski učestvuju u demokratskom procesu“.

„Ovakvo stanje jeste jedan od osnovnih razloga zbog kojih cela srpska opozicija bojkotuje aprilske izbore uz zahtev da se građanima Srbije omogući pravo da slobodno biraju. To je moguće ako se formira prelazna vlada koja treba da spreči pritiske na birače , oslobodi RTS i sprovede fer i poštene izbore po modelu koji je primenjen u Severnoj Makedoniji“, ističe Stefanović.

Pre Stejt departmenta slične ocene o stanju ljudskih prava, medijskih sloboda, demokratije i borbi protiv korupcije naveli su Evropska komisija, Savet Evrope, Fridom haus, Reporteri bez granica, ukazao je u pisanoj izjavi Stefanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram