Skupština, Stefanović, Brnabić kombo
Foto: Arhiva

Uprkos tome što opštinski odbori Srpske napredne stranke, osim o izbacivanju Nebojše Stefanovića iz stranke, glasaju i o njegovom razrešenju sa svih državnih funkcija, činjenica je da o tome ne odlučuju oni. Prema Ustavu Stefanovića iz Vlade i sa mesta ministra odbrane može da smeni samo Skupština Srbije i to na predlog premijerke Ane Brnabić.

Dok se opštinski i gradski odbori širom Srbije utrkuju ko će brže da izglasa nepoverenje aktuelnom predsedniku beogradskog odbora Nebojši Stefanoviću, pa čak i oni koji su slovili za „njegove“, u odlukama se traži i smena sa ministarske funkcije.

Ministar se, međutim, ne smenjuje tako. Prema Ustavu Srbije postoje samo tri načina za smenu pre isteka mandata.

Ako sam podnese ostavku, ukoliko ga ne predlog premijera razreši Skupština Srbije ili ukoliko parlament izglasa nepoverenje Vladi Srbije.

Ukoliko ministar odbrane i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ne odluči da se sam povuče sa tih funkcija, procedura njegove smene bi išla ovako:

Predlog bi morala da podnese premijerke Ana Brnabić a o njemu bi Skupština Srbije morala da glasa na prvoj narednoj sednici posle podnošenja ostavke ili na zahtev premijera.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bs

U ovom slučaju, premijerka Ana Brnabić mora pismeno da dostavi predlog predesdniku Skupštine Ivici Dačiću, Stefanović može tako biti smenjen ukoliko za predlog premijerke glasa više od polovine ukupnog broja poslanika. To znači bar 125.

Imajući u vidu da je u srpskom parlamentu praktično jednopartijski sistem SNS, isglasavanje smene Stefanovića se ne dovodi u pitanje. Sve ovo važi naravno, ukoliko se u međuvremenu ne dogodi nešto nepredviđeno, tj. ukoliko lider SNS Aleksandar Vučić ne odluči da Stefanoviću „oprosti“.

Skupština srbije, kodeks Skupštine, Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Osim premijerke, predlog za smenu Vlade Srbije ili pojedinog ministra može da podnese i najmanje 60 poslanika Narodne skupštine Republike Srbije. To je predviđeno Zakonom o Vladi Srbije.
I u jednom i u drugom slučaju, kako predviđa poslovnik Narodne Skupštine,  predlog o smeni može da se povuče pre glasanja o njemu.

Stvari su nešto jednostavnije ukoliko bi recimo Nebojša Stefanović sam podneo ostavku. On je podnosi premijeru, a premijer dostavlja Skupštini koja je usvaja bez rasprave.

Izjašnjavanje odbora dogovoreno na Predsedništvu SNS

Podsetimo, kako je otkrila Nova.rs na sednici Predsedništva SNS održanoj 5. maja predsednik Izvršnog odbora Darko Glišić dobio je nalog da se u roku od 15 dana svi opštinski odbori u Srbiji izjasne da li su zadovoljni radom svojih čelnika. Pozadina ovoga, kako se potvrdilo, jeste smena aktuelnog ministra odbrane i šefa beogradskog odbora SNS Nebojšu Stefanovića i čišćenje njemu odanih kadrova.

Kako smo već pisali, odnosi dvojice nekada vrlo bliskih prijatelja poljuljani su nakon beogradskih izbora kada je Siniša Mali postavljen za gradonačelnika.

„Nebojšina nekadašnja velika želja bila je da bude gradonačelnik Beograda, a s obzirom da je toliko godina na čelu gradskog odbora, to mu je mesto s pravom pripadalo. Sve se zakomplikovalo, kada je Andrej Vučić na to mesto pogurao Sinišu Malog. Tu kreće sukob i to više sa Andrejem, nego sa Aleksandrom Vučićem. Stefanović potom odlazi za ministra policije, što u celoj ovoj priči može biti Vučićeva greška, jer je Nebojša tu mnogo toga mogao da čuje, vidi, sazna, što ga danas održava tu gde jeste, na mestu ministra“, otkrio je sagovornik našeg portala.

Zatim se dešava afera Krušik, otkrivanje učešća Stefanovićevog pokojnog oca Branka u preprodaji oružja, pa razotkrivanje najveće plantaže marihuane u ovom delu Evrope „Jovanjica“, sa kojom se u vezu dovodi Andrej Vučić, što se sve vreme smatra svojevrsnom odmazdom tadašnjeg ministra policije, sada odbrane.

Ujedinjenje SNS i SPAS Aleksandra Šapića, pored strategije za Beograd, smatra se, takođe, i nastavkom ovog sukoba.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare