Foto: Medija centar Beograd

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović rekao je za Nova.rs da nije prisustvovao današanjem suđenju optuženima pred Višim sudom u Kruševcu za napad na njega, zato što je proces vraćen na sam početak i usled činjenice da je već dao izjavu na glavnom pretresu.

„Nije bilo neophodno prisustvo oštećenih na današnjem glavnom pretresu. Posebno ako uzmemo u obzir da je branilac optuženih tražio izuzeće sudije i da je ono prihvaćeno, pa je time sam postupak vraćen na početak“, izjavio je on.

Stefanović naglašava da nije zadovoljan procesom koji se vodi pred sudom u Kruševcu, navodeći da pomenuti potez odbrane predstavlja nameru da se što više oduži postupak.

„Nisam zadovoljan. Oni su (odbrana) želeli drugog sudiju da vide u ovom slučaju i to su dobili. Vraćanje čitavog procesa na početak predstavlja njihovu očiglednu želju da ovaj postupak što duže traje“, rekao je on.

Podsetimo, danas je posle skoro dva meseca nastavljeno suđenje optuženima, Milošu Šaponjiću, Marku Živkoviću i Danijelu Gmijoviću za napad na Borka Stefanović, Bobana Jovanović, dok se Šaponjić tereti i za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Ranije je, tokom ovog procesa, Sudsko veće odlučilo da na zahtev advokatice optuženih Jovane Vučković Pejčić, iz ovog postupka isključi sudinicu Biljanu Tošković Surlu i da na njeno mesto postavi sudiju Dragana Zdravkovića.

Novo ročište na kome bi trebalo da bude saslušano osmoro svedoka, među kojima i sudski veštak koji je cenio vrstu i težinu povreda, zakazano je za 7. april, dok bi optužba i odbrana završne reči trebalo da daju na ročištu zakazanom za 16. april.

Za napad koji se dogodio krajem novembra 2018. godine na Borka Stefanovića, tadašnjeg lidera Levice Srbije i stranačkog aktivistu Bobana Jovanovića, u kome je povređen i policajac Dejan Palibrk, kruševačko Više tužilaštvo je optužnicu podiglo krajem marta prošle godine.

Nedelju dana nakon pomenutog napada, u Кruševcu je održana tribina opozicionih lidera i protestna šetnja pod sloganom „Stop krvavim košuljama“, posle čega su usledili višemesečni protesti u mnogim gradovima u Srbiji.