Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da se moraju zaustaviti tenzije koje već sedmi dan izazivaju specijalne jedinice iz Prištine sa ciljem da unesu strah u srpski narod na severu Kosova.

On je tokom obilaska dela naših snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi „Rudnica“ i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje istakao da je neophodno da se jedinice iz Prištine povuku da bi moglo da se razgovara.

„Pre toga nije moguće razgovarati sa onima koji ne poštuju nijedan dogovor i izazivaju destabilizuju i uznemirenje, sa ciljem da se Srbi potisnu sa severa KIM“, ukazao je Stefanović.

Stefanović je ocenio i da je čudno kada se iz Brisela šalju poruke kojima se poziva na deeskalciju, pri čemu šest dana postoji tišina iz Beograda, a kada se pojave helikopteri i avioni na nebu Srbije, onda se šalju ovakve poruke.

„Mi ne unosimo tenziju, niti će nam neko reći gde ćemo na delu centralne Srbije da koristimo svoje snage, vojsku i policiju, to je suverena odluke Srbije“, istakao je Stefanović i poručio da deeskalcija treba da se traži od prištinskih organa i da oni povuku jedinice i vrate ih na stanje pre nego što su izazvali uznemirenje. Besmisleno je da naprave problem, a zatim se traže ustupci“, istakao je Stefanović.

On je zatražio i da naše tužilaštvo razmotriti da li postoji postupak protiv ROSU i da li su vršili dela terorizma prethodnih dana nad Srbima.

Rekao je i da pred međunarodniom institucijama hoćemo da govorimo o tome sta se desava na KIM i zašto Priština ne poštuje međunarodne propise i Briselski sporazum.

„Nema poštovanja, a onda se privode Srbi i cepaju bilbordi o ZSO“, ukazao je Stefanović, dok, kako napominje , u istom danu EU trazi sprovođenje Briselskog sporazuma.

To je neverovatno ponašanje, ocenio je Stefanović.

On je dodao i da je sa načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem i ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom i vojnim izaslanikom te zemlje u obilasku nasih jedinica koje su u povišenom nivou borbene gotovosti.

Napominje i da su došli do administrativnog prelaza kako bi ih upoznali sa situacijom i time da Srbija postuje međunarodne sporazume i da se nalazi u okviru svojih prava, kao i da smo zabrinuti zbog desavanja na severu pokrajine jer se prištinske jedinice ponašaju suprtono tim sporazumima.

„Hoćemo da upoznamo naše prijatelje sa situacijom i zasto je opasna politika koju pristinski organi sprovode. Odbacujem priče i pozive na deeskalaciju i stavljanje lažne jednakosti“, istakao je Stefanović.

BONUS video: Pucnjava u ulici Cara Dušana u Zemunu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar