Borko Stefanovic
Borko Stefanović Foto:FoNet/Zoran Mrdja

Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, naveo je da je napad na Nikolu Perića 90. napad na Srbe na KiM samo ove godine.

„Sinoć je u Novom Brdu, na Kosovu i Metohiji, napadnut i brutalno pretučen Nikola Perić, momak od 20 godina, dok je vraćao stoku sa ispaše. Napala su ga tri muškarca albanske nacinalnosti. Ovo je 90.napad na Srbe na KiM samo ove godine. Ovaj zločin iz etničke mržnje je još jedan dokaz nedostatka bilo kakve vladavine prava, ljudskih i građanskih sloboda i neverovatne mržnje prema Srbima od strane sve glasnijih i bezobzirnijih ekstremista iz redova albanskog naroda na KiM“, naveo je Stefanović, a piše u saopštenju.

On je izjavio da Nikola nije ni bio rođen tokom ratnih sukoba na KiM i da nikome nije ništa skrivio.

„Time su pokazali da su za njih meta Srbi zato što su Srbi. Takvo ponašanje i takav kriminal najbolje pokazuju da nema demokratije, suživota i pomirenja ako je neko navodno nezavisan i ako ima čak i sve organe vlasti. Naprotiv. Ako su elementi tzv. državnosti bazirani na etničkoj mržnji i kriminalu, onda nema te sile i tih priznanja nezavisnosti koji od Kosova mogu napraviti funkcionalnu, evropsku i nezavisnu državu“, rekao je Stefanović.

On je naveo da SSP zahteva od kosovske policije, tužilaštva, Eulexa i svih drugih međunarodnih činilaca, da hitno pronađu i osude na najstrože zatvorske kazne napadače na Nikolu Perića.

„Uz neljudski i necivilizovan odnos vlasti Kosova prema Dragici Gašić, manastiru Visoki Dečani i mnogim drugim primerima, sklapa se mozaik mržnje i etničke izolacije kao model vlasti na Kosovu. Tako nešto ne sme i neće biti prihvatljivo i ne može biti nešto što se dešava u srcu Evrope“, izjavio je Stefanović.

BONUS VIDEO Uneskova lista zaštićenih dobara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar