Foto: N1

Za oko dve nedelje Upravljački tim će predstaviti nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom u okviru dijaloga Prištine i Beograda na najvišem političkom nivou, koji vode premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksanar Vučić.

Tako nešto su najavili glavni pregovarači Kosova i Srbije u dijalogu o normalizaciji odnosa, Besnik (Bislimi) Bisljimi i Petar Petković, nakon sastanka u Briselu 4. aprila.

Međutim, ne zna se tačno ko čini ovaj tim, odnosno ko je napisao statut za formiranje Zajednice.

Uprkos upornim upitima, Radio Slobodna Evropa (RSE) od Vlade Kosova nije uspeo da dobije konkretna imena ljudi koji čine Upravljački tim.

U međuvremenu je Bisljimi 5. aprila za kosovski medij Kallxo rekao da Upravljački tim čine četiri osobe iz srpske zajednice.

„Na čelu je Danijela Vujičić. Dve osobe iz tima su iste, dok su se dva člana stalno menjala“, rekao je Bisljimi.

RSE nije dobio napismeno od Vlade Kosova ni odgovor o tome da li su članovi promenjeni.

Inače, Danijela Vujičić je poslanica u Skupštini Srbije ispred vladajuće Srpske napredne stanke. Dolazi iz Severne Mitrovice, jedne od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

„Mandat Upravljačkog tima prestaje u trenutku kada oni predstave nacrt (statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom)“, rekao je Bisljimi.

Upravljački tim je 2018. već izradio jedan statut i predao ga Briselu. Ali, o tom statutu se nikada nije diskutovalo, a da je javnost bila upoznata.

RSE se obratio i Kancelariji za Kosovo u Vladi Srbije sa upitom ko trenutno čini Upravljački tim, da li će biti predstavljen nacrt statuta iz 2018. godine ili je izrađen novi. Odgovori nisu stigli do zaključenja teksta.

Da postoje nejasnoće oko predstavljanja nacrta statuta, odnosno ko kome treba prvi predstavi nacrt, potvrdio je i Bisljimi u Briselu 4. aprila, nakon trilateralnog sastanka u Briselu.

Šta se zna o Upravljačkom timu?

Nakon što su Kosovo i Srbija 2013. godine postigli dogovor o Zajednici opština sa srpskom većinom i dve godine kasnije usaglasili principe o njenom formiranju, Ministarstvo Administracije lokalne samouprave Vlade Kosova je 2016. godine imenovalo Upravljački tim.

U to vreme je na čelu ovog Ministarstva bio Ljubomir Marić iz redova Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda. On je danas poslanik u Skupštini Srbije ispred vladajućeg SNS-a.

Marić, koji je bio koordinator Upravljačkog tima, odredio je četiri osobe da pišu statut Zajednice opština sa srpskom većinom: Igora Kalamara, Dejana Radojkovića, Vinku Radosavljević i Svetislava Durlevića.

Kalamar i Radojković su iz Severne Mitrovice, dok su Radosavljević i Durlević iz opština južno od Ibra.

Za sada se ne zna da li je Upravljački tim izradio neki novi statut.

BONUS VIDEO Lajčak sa Vučićem, Kurti razmatra modele ZSO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar