Foto:Screenshot/Youtube/EU Debates

Evropska unija ponavlja da odluke u Savetu Evrope nisu direktno vezane za uniju, jer je to, kako kažu briselski zvaničnici, još jedna nezavisna evropska organizacija, piše portal Radio Slobodna Evropa (RSE).

Portparol Evropske unije Peter Stano je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da primaju na znanje da je Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ove nedelje razmatrao i usvojio nacrt statusnog mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo, koji je pripremila izvestiteljka, Dora Bakojanis.

„Na članovima Saveta Evrope je da odlučuju o pitanjima u vezi sa ovom organizacijom, uključujući i njeno članstvo”, izjavio je Stano.

On nije odgovori na direktno pitanje da li je glasanjem protiv Srbija prekršila sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Poručio je da bez obzira na razmatranja Saveta Evrope, Evropska unija i dalje očekuje da sve sprovedu sve odredbe Sporazuma o putu ka normalizaciji iz 2023. godine.

Odredbe ovog sporazuma, kako tvrdi Stano, „treba da se sprovedu ekspeditivno, u dobroj veri i nezavisno jedna od druge“, o čemu su se strane saglasile u Aneksu za implementaciju u Ohridu.

„Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice srpskih većinskih opština na Kosovu, što je najkonkretniji način da se obezbedi zaštita zajednice kosovskih Srba. Za žaljenje je što je, uprkos naporima EU i šire međunarodne zajednice, do sada došlo do veoma ograničenog napretka i Kosova i Srbije u sprovođenju obaveza koje su prihvatile ovim sporazumom“, poručio je portparol EU.

Srbija i Kosovo su u februaru 2023. postigle sporazum o putu ka normalizaciji, a u martu iste godine su se usaglasili oko Aneksa primene.

Četvrti član ovog sporazuma predviđa da zemlje neće sprečavati jedna drugu u prijemu u međunarodnim organizacijama.

Srbija je u dva navrata glasala protiv aplikacije Kosova za prijem u Savet Evrope.

Beogradski zvaničnici su u više navrata poručili da neće primeniti sve odredbe sporazuma.

Takođe, ni Kosovo ne primenjuje obaveze, posebno one koje se odnose na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Evropska unija i međunarodna zajednica traže od Kosova da primeni ovaj deo obaveze koja proizilazi iz dijaloga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar