Foto:Screenshot/Youtube/EU Debates

Evropska unija očekuje od Kosova da se sada, nakon konstituisanja institucija, jasno usredsredi na proces reformi i dijalog sa Beogradom, izjavio je portparol Evropske unije, Peter Stano.

Stano je u odgovoru za Kohu kazao da šef spoljne politike EU, Žosep Borel, uskoro očekuje sastanak sa predsednicom Vjosom Osmani, kao i kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, piše KoSSev.

„Šef spoljne politike EU uputio je čestitke novoizabranim liderima, predsednici Osmani i premijeru Kurtiju, i raduje se što skorijem sastanku sa njima. Kosovo se sada može odlučno usredsrediti na važna pitanja, uključujući unapređenje reformi vezanih za EU ​​i dijalog koji vodi EU“, rekao je on.

Stano nije saopštio datum kada će biti održan sledeći sastanak na visokom nivou u okviru procesa dijaloga koji se vodi u Briselu, već je samo poručio da će ovakav sastanak biti održan kada to bude bilo prikladno.

I dok EU očekuje od Kosova da se posveti dijalogu sa Beogradom, nova kosovska predsednica, Vjosa Osmani, uputila je poruku da trenutni priorit nije dijalog, već vakcinacija stanovništva.

Sa druge strane, portparol kosovske vlade Prparim Krueziu potvrdio je da će politički dijalog sa Srbijom voditi Kurti i Osmani, uz opasku da je to jasno prema odluci ustavnog suda Kosova iz 2019 – (Vlada Kosova je nosilac procesa dijaloga sa Srbijom).

Krueziu je ujedno poručio da će Kurti pre nastavka dijaloga tražiti konsenzus i debatu sa opozicijom, preneli su tada prištinski mediji.

Međutim, već ovog jutra stigla je poruka iz opozicione AAK da neće prihvatiti nijedan poziv vezan za učešće u dijalogu.

Prenoseći izjavu člana ove stranke, Palj Ljekaja, prištinski mediji javili su da je AAK donela ovakvu odluku zbog toga što ju je Samoopredeljenje isključilo iz konsultacija tokom procesa formiranja institucija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar