Foto:Screenshot/Youtube/EU Debates

Evropska unija (EU) ne smatra da treba da komentariše najnovije odluke američke vlade o Zapadnom Balkanu i članice Unije ne razmatraju sankcije prema partnerima u tom regionu, izjavio je danas u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.

On je naglasio da „nije EU ta koja treba da komentariše poteze američke administracije, EU ima sopstvenu politiku prema Zapadnom Balkanu, što pokazuje i da je na nedavnom zasedanju šefova diplomatija Unije jedna od ključnih tačaka bilo angažovanje i saradnje EU sa partnerima na Zapadnom Balkanu“.

Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela, je time odgovorio na pitanje novinara kako EU gleda na odluku američke vlade o kažnjavanju onih koji na Zapadnom Balkanu ugrožavaju stabilnost regiona i da li Unija smera da sličnim potezima utiče na poboljšanje prilika u tom regionu.

Zvaničnik EK je istakao da o svojstvenoj politici Unije prema regionu „govori i to što je visoki predstavnik EU Žozep Borel obnovio tradiciju nezvaničnih susreta s vodjama sa Zapadnog Balkana i razmatranja tamošnjih prilika i, prema tome, naš angažman s tim područjem je veoma snažan“.

„A neko razmišljanje o sankcijama nije na dnevnom redu EU i svaka odluka o režimu sankcija zahteva jednoglasnost zemalja članica Unije“, zaključio je Stano.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar