Foto:N1

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

Stano je to rekao prištinskim medijima, reagujući na najavu koordinatora kosovske vlade Skendera Hisenija da je tražio stalno i aktivno prisustvo američkih zvaničnika na sastancima u procesu dijaloga u Briselu.

„Put ka Evropskoj uniji za Kosovo (takođe i za Srbiju) prolazi kroz dijalog koji je omogućila EU. EU kao organizator dijaloga sarađuje sa Beogradom i Prištinom od 2011. godine na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa. Učesnici dijaloga su predstavnici Kosova i Srbije, a primili su ih visoki predstavnik EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak“, izjavio je Stano.

On dodaje da u Briselu pozdravljaju inicijative za podršku dijalogu koji je omogućila Evropska unija i naglašava da za dijalog imaju saradnju sa partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država i da Vašington i Brisel imaju iste ciljeve u regionu.

„Kada je u pitanju uključivanje treće strane u napore da se pomogne Kosovu i Srbiji da se dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji svojih odnosa, pozdravljamo sve inicijative koje podržavaju dijalog pod okriljem EU. Za EU su SAD važan partner. Imamo iste ciljeve i za region, a podrška SAD dijalogu pod okriljem EU je dobrodošla. Mi komuniciramo sa našim američkim partnerima i o ovom pitanju“, naveo je Stano.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar