Foto:N1

Evropska unija očekuje da se Kosovo i Srbija ponašaju "u skladu sa ranijim sporazumima, sklopljenim u okviru dijaloga", izjavio je Peter Stano, portparol evropskog šefa diplomatije Žozepa Borela, upitan da prokomentariše mere reciprociteta koje je Kosovo uvelo prema Srbiji tokom vikenda.

„To je osnovni princip bilo kojeg sporazuma u međunarodnim odnosima i on je izveden iz činjenice da Beograd i Priština sede za pregovaračkim stolom kao ravnopravni partneri – ono što su usaglasili treba da se poštuje. Stoga, to sa reciprocitetom nema nikakve veze“, rekao je Stano Radiju Slobodna Evropa.

Stano smatra da se tu radi o jednostavnom poštovanju uslova ranijih sporazuma koje je zaključila Vlada Kosova.

„Kada jedna strana ne ispuni svoje obaveze naša je odgovornost, kao pokretača i garanta ranijih sporazuma, da na to ukažemo, što smo radili u prošlosti, a radićemo i ubuduće. I zato pozivamo kosovske vlasti da preispitaju odluku od prošle subote“, naglasio je Stano.

Međutim, kako ističe, odgovornost je i Beograda i Prištine za stvaranje pravih uslova za nastavak dijaloga.

„Dijalog treba da ide napred, jer je status kvo neodrživ, ali ponovno pokretanje razgovora je njihova odgovornost. Međutim, ako će jedna ili druga strana preduzimati jednostrane akcije, koje ne uvažavaju slovo ranijih sporazuma, to potkopava mogućnost ponovnog dijaloga“, ističe Stano.

Dijalog između Kosova i Srbije, kako je rekao, neće biti moguće početi ako obe strane ne budu spremne za njega.

„Obe strane treba da stvore prave uslove za obnovu dijaloga, jer na kraju one treba da kažu da su spremne da sednu za sto i da nastave razgovore za dobrobit svojih građana, za dobrobit regiona i za konačno postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa – jer od toga zavisi njihova evropska budućnost“, zaključio je Stano.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar