Foto: Nova.rs/EPA/Srpska radikalna stranka

Rat u Ukrajini traje više od 200 dana, a Gardijan piše o vezama ultradesničarskih organizacija u Srbiji sa ruskim organizacijama koje su u SAD i Kanadi proglašene terorističkim. Zapad nije siguran kuda će Vučić

Piše: Zora Drčelić

Predsednik Aleksandar Vučić je golotinju koja nam je ostala u pregovorima s Prištinom pokušao da sakrije zabranom šetnje u okviru Evroprajda u Beogradu. Otud posebna sednica Skupštine o Kosovu baš u nedelji Evroprajda garnirana litijom za spas Srbije i molebanom patrijarha SPC Porfirija. Dok su predsednik države, patrijarh SPC i ministar unutrašnjih poslova zabranjivali Evroprajd šetnju zakazanu za 17. septembar, supruge predsednika Vučića i ministra Vulina su ove sedmice posetile izložbu u nedelji Evroprajda koja slavi LGBTIQ+ zajednicu, slobodu i ljubav. A premijerka Brnabić je na konferenciji za ljudska prava na povike „Šetamo u subotu“, odgovorila: “Ne može vas niko sprečiti jer je to osnovno ljudsko pravo.“ Vučićev otac je, prema predsednikovim rečima, bio na litiji za spas Srbije, a njegovog drugog, političkog oca i haškog osuđenika dr Vojislava Šešelja je drugi put odlikovala SPC. 

Makar su dvojica očeva Vučićevih bili u saglasju, svi ostali ko rogovi u vreći. I to baš uoči Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave, Vučićevog i Dodikovog praznika koji je ove godine obeležen u Bijeljini. Predsednik Vučić je iz Bijeljine poručio: „Hoćete da nam uzmete zemlju i po širini i po dužini, a mi vam ni pedlja naše zemlje nećemo dati…“ Sutradan je stigao da uruči orden predsedniku Mađarske Viktoru Orbanu u Beogradu. A gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić opet je vređao novinare.

U sedmici za nama, predsednik je uspeo da skokne i do šeika Muhameda bin Zajeda u Abu Dabi. Kaže, „dobili smo poklon“ od šeika – milijardu dolara kredita po kamati od tri odsto. Koliko će nas zaista koštati „poklon“ jer je najavljeno „strateško partnerstvo“ s Emiratima – ne znamo, ali smo se zadužili da bismo vraćali stare dugove. 

I bi šou. Skupštinski. Konačno je Aleksandar Vučić dobio priliku za dvodnevni unutrašnji monolog koji su povremeno remetili opozicioni poslanici. Na svom terenu, tamo gde je stasao, opoziciju je dobio na iskustvo. I dobro, na Vladimira Orlića. I, da, na ceo tim s galerije i oko njega koji mu je dostavljao „slučajne papire“ o narodnim poslanicima. Da su predsedniku pomagale sve službe od BIA do njegovih kabinetskih službi i pripremale mu dosijee za svakog opozicionog poslanika, posvedočilo je nekoliko poslanika, jer je predsednik imao podatke o svakom opozicionaru iz dokumenata koji nisu javni ali i često lažne i montirane informacije. Cilj: diskreditacija opozicionih poslanika i uobičajeno Vučićevo skretanje s teme i zamena teza.

PROČITAJTE JOŠ

Ukratko, o Kosovu se tu nije moglo čuti bogzna šta novo. To nije smetalo da izveštaj Vlade Srbije o pregovorima s Prištinom parlament usvoji sa 148 glasova za i 57 – protiv. Predsednik Vučić, istovremeno i neformalni premijer jer je branio vladin izveštaj dok vlade nigde nema, podelio je svoju odgovornost za kosovsku politiku s parlamentom.  

Srbi s Kosova izvan projekta „Srpska lista“ ostali su da se pitaju šta znače Vučićeve kontradiktorne poruke: nemamo ni metar na Kosovu ali je to naša teritorija, nećemo priznati Kosovo ali moramo da prihvatimo realnost na terenu, kosovski Albanci su naši državljani ali oni ne priznaju Republiku Srbiju. Šta je tačno, prvo ili drugo? I pre svega, gde odlazi oko 800 miliona evra godišnje koje, prema Vučićevim rečima, izdvajamo za naše ljude na Kosovu?

Dok je trajala sednica o Kosovu, odvijala se prava drama u prepisci organizatora Evroprajda sa MUP-om, Tužilaštvom, Vladom Srbije, porukama i pozivima zvaničnika iz Brisela Vladi Srbije zbog tri godine unapred najavljene LGBTIQ+ šetnje poslednjeg dana Evroprajda koji je podržala srpska vlada. I to u zemlji u kojoj je za vreme vladavine Aleksandra Vučića Prajd (onaj obični, beogradski) postao naizgled uobičajen, čak i marginalizovan karneval duginih boja. Ne zato što je ovo društvo postalo preko noći tolerantno, nego zato što je na vlast došao „politički autoritet“, za milion aktivista „raznih političkih i nepolitičkih organizacija“, napisao je pokojni Miodrag Miki Rakić 2014. godine, nekadašnji šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i čovek koga je pratio glas da mnogo zna. Na Vučićev mig milion aktivista spremni su „da se odazovu na poziv za bilo kakav skup: navijači, desničari, protivnici evropskih integracija“, ali i da se povuku ako on hoće. Da li je Vučić 17. septembra 2022, onaj isti iz 2014? Čitalac će u subotu uveče biti pametniji. Kako bilo, rat u Ukrajini traje više od 200 dana, a Gardijan piše o vezama ultradesničarskih organizacija u Srbiji sa ruskim organizacijama koje su u SAD i Kanadi proglašene terorističkim. Zapad nije siguran kuda će Vučić.

Napustili su nas Radko Polič i Kornelije Kovač. To su oni ljudi koji vas, kad odu, podsete na neka bolja vremena i da nije baš sve moralo ovako.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare