Foto: Nemanja Jovanović, Goran Srdanov/Nova.rs/TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/Delil SOULEIMAN/AFP/Profimedia

Počela je pobuna u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“. Nekoliko desetina lekara, terapeuta, medicinskih sestara, svih koji rade u ovoj ustanovi otpočeli su štrajk do ispunjenja jednog zahteva - ostavke v.d. direktorke Ivane Stašević Karličić, koju optužuju za višegodišnji mobing, zlostavljanje, nepotizam i nasilje. I to je možda najbolji pokazatelj ne samo društvenih eksplozija u Srbiji, nego i onih, globalnih: dođe trenutak kad se oni koji bi trebalo da spašavaju ljude od posledica diskriminacije i nasilja, pokazuju i sami kao nasilnici odnosno žrtve.

Piše: Zora Drčelić

Ponekad u zavisnosti od toga ko ima eksplicitniju medijsku, ali i podršku vlasti: u toj gužvi se događa, što zbog spina što zbog ljudskog faktora koji je u takvim okolnostima često i neminovan, da nasilnici postanu žrtve, a žrtve se preobrate u nasilnike.

Tako, trenutna direktorka „Laze“ ukoliko ima „jake veze“ u vladajućim strukturama kako pišu neki mediji – lako se može preobratiti u žrtvu, a pobunjenici u instrumentalizovane nasilnike koji opet, za nečiji račun, rade protiv države.

Slično se dogodilo i povodom intervjua u „Informeru“ sa serijskim silovateljem na protestu ispred prostorija tog lista, na Terazijama. Letela su jaja, kordon policije je štitio ulaz u zgradu, a jedna od demonstrantkinja je potrčala za glavnim urednikom tog lista i povikala: „Kako smeš?“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Uspela je, koliko se na snimcima dalo videti, u pokušaju da ga šutne. Bacanje jaja na ulaz i taj incident bili su dovoljan okidač za režimsku odbranu „Informera“ kao žrtve – od „šačice huliganki“. Bilo bi spina, verovatno i bez tog incidenta, ali, s ljudskim faktorom lakše se relativizuju žrtve i nasilnici.

Slično se događa i povodom pobune građana i aktivista protiv Ziđinovog miniranja planine Starice kod Majdanpeka. Ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović izjavila je da su: „Ćutini batinaši ozbiljno povredili kineskog radnika“ da je šteta na opremi „više od tri miliona evra”.

Aleksandar Jovanivić Ćuta Starica protest Foto:TANJUG/ ZORAN MILIC

Policija ju je demantovala, ali se demanti obično slabije čuje: Kineski radnik je lakše povređen, šteta na mašini je 150.000 dolara.

#related-news_1

Policija je, prema saopštenju, uhapsila trojicu zbog sumnje da su sa još nekoliko osoba 24. septembra oko 23.30 maskirani ušli u „Donji deo grebena“ na planini Starica i fizički napali kineskog radnika koji je upravljao radnom mašinom. Aktivisti tvrde da nemaju veze s napadom kineskog radnika, da je sve „loš kineski film“.

Rodoljub Šabić, bivši ministar i prvi poverenik za informacije od javnog značaja, u tekstu na „Peščaniku“ kaže da su dezinformacije jedne ministarke „neozbiljne i neodgovorne“.

Rodoljub Sabic
Rodoljub Šabić Foto:FoNet/Milica Vučković

Neprihvatljivo je, kaže Šabić, što predstavnica izvršne vlasti bez ikakvih dokaza, pre izveštaja policije, javno optužuje konkretne građane: „Naravno da za kršenje zakona treba da odgovaraju počinioci. Ali je nedopustivo da vlast uskraćuje objektivne i potpune informacije o životnoj sredini dok istovremeno lansira optužbe i diskvalifikacije protiv onih koji na toj obavezi insistiraju.“

Nedopustivo, ne samo zbog kršenja prezumpcije nevinosti, nego i zbog kršenja Ustava koji građanima „jemči pravo na zdravu životnu sredinu i obavezuje vlast da ih blagovremeno i potpuno obaveštava o njenom stanju“, izričit je Šabić. A to je, u slučaju Starice – izostalo.

Građani Majdanpeka ni posle tri meseca kampovanja na Starici nisu dobili odgovor – zašto se minira planina? Umesto toga, policija hapsi ljude na ulici, upada im noću u stanove, privodi ih i po svedočenjima hapšenih aktivista „prebija i maltretira, traži da potpišu iskaze koje nisu dali“.

Da li je preterivanje aktivista da nas samo korak deli od Irana? Tamo žene pale svoje marame i odsecaju sebi kosu kako bi osudile zakon o nošenju marama, dok ih „moralna policija“ na smrt prebija i puca u njih netremice sa šest metaka, kao Mahsu Amini i Hadis Nadžafi. Ovde se ljudi bore za svoje pravo na čist vazduh, vodu i zemlju.

Za to vreme, predsednik Aleksandar Vučić čeka krajnji rok da formira vladu, 2. novembar, a spekuliše se i o vanrednim izborima.

Cilj: Odlaganje odluke o uvođenju sankcija Rusiji. Vučić se bavi svojim rejtingom dok na svetskoj sceni vlada pometnja po istom principu: od toga ko je najveća žrtva a ko nasilnik u slučaju oštećenja cevovoda na Severnom toku 1 i 2 u Baltičkom moru do briselskih premišljanja hoće li se Srbija isključiti iz pristupnih pregovora sa EU ako ne uvede sankcije Rusiji.

Foto: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia, HANNIBAL HANSCHKE/ANATOLY MALTSEV/CLEMENS BILAN/EPA-EFE, Shutterstock

Umesto prvobitne radikalne formulacije usvojena je blaža: pregovori će biti unapređeni ukoliko se Srbija uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije. Budući da su pregovori svakako zamrznuti.

Zato je Vučić odložio svoje obraćanje naciji za ovu sedmicu. I onako je dovoljno zakuvao prvo tim tehničkim sporazumom s Rusima usred Generalne skupštine UN, pa onda odbijanjem da prizna rezultate referenduma u okupiranim ukrajinskim regijama. Pitanje je koja još obećanja Vučić može da ispuni Briselu, Vašingtonu i Moskvi, da ne ugrozi svoj ostanak na vlasti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare