Foto: Vesna Lalić/Ljubica Sokić/Nova.rs, TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ ZORAN ZESTIC, EPA-EFE/ATEF SAFADI//CHRISTIAN BRUNA, Medija Centar Beograd

Dve žene su poginule, desetoro je povređeno kad se srušio viseći most u Ovčar Banji. Turisti iz BiH. Troje povređenih su na Ortopediji na Banjici a sedmoro u čačanskoj bolnici. I to je glavna vest u Srbiji protekle sedmice. Nema ni deset dana otkako je preminula žena iz Šapca zbog trovanja pečurkama kupljenim na pijaci mimo svih postojećih i nepostojećih propisa, dok su ostali koji su jeli gljive jedva preživeli trovanje.

U oba slučaja neko u Čačku, odnosno u Šapcu nije radio svoj posao. Može gradonačelnik Čačka da priča kako je postojala tabla upozorenja da most ne može da izdrži više od četvoro ljudi, meštani kažu da tablu niko nikad nije video. Nek pijačni prodavci pričaju kako moraju da dobiju potvrde za prodaju jaja, sira i mesa i da plate tezgu, dok oni drugi prodaju divlje i neproverene pečurke i bez tezge i bez potvrde. Ovde je reč o tri ljudska života koja su nestala zato što oni koji su zaposleni u nadležnim institucijama – ne rade svoj posao.

U slučaju mosta koji je pukao, institucije prebacuju odgovornost jedna na drugu, a ministar saobraćaja Tomislav Momirović kaže da je inspektor zabranio korišćenje mosta i da će istraga utvrditi kako je došlo do toga da se 50 ljudi istovremeno nađe na takvom mostu (RTS). Pitanje je da li će i Vlada Srbije biti obuhvaćena Momirovićevom istragom. Pre skoro godinu dana tadašnja premijerka a danas mandatarka nove vlade Ana Brnabić bila je u Ovčar Banji. „Veoma zadovoljna“ radovima na revitalizaciji ovog kraja, kazala je da je već uloženo 185 miliona dinara i obećala još 500 miliona dinara. Pomenula je „završen amfiteatar i trg, dva parkinga na vrhu Kablara, parking manastira Blagoveštenje…“ Završen je i Prirodnjački muzej koji je tad najavila. Pet visećih mostova na Zapadnoj Moravi za koje se znalo da su u lošem stanju, nisu bili tako važni kao trg i parking. Iako za njihovu rekonstrukciju nisu potrebni milioni dinara.

Najveći ruski vazdušni napadi na Ukrajinu od početka rata počeli su ove sedmice. Srbija je na Generalnoj skupštini UN glasala za rezoluciju prema kojoj je aneksija četiri ukrajinske regije nevažeća i nezakonita.

Ustoličen je patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji. Tiho, bez pompe i uglavnom bez političara. Tu su bili samo predstavnici Srpske liste. Patrijarh je poručio da Srbi i Albanci zajedno treba da grade mir. Sve kako i dolikuje ovom trenutku.

Uskomešala se javnost otkako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio nemačko-francusku „nepristojnu ponudu“: Srbiji brzi ulazak u EU i značajne ekonomske koristi, za pristanak da Kosovo dobije stolicu u UN. Jedni su uvereni da je to „šarena laža“ jer nam niko ponaosob u EU (pa ni Šolc i Makron) ne može garantovati „ubrzan“ prijem (za to je potrebna saglasnost svih 27 članica). Drugi veruju da bi to bilo moguće po bugarskom i rumunskom modelu iz 2007, ali da bi Nemačka i Francuska morale da budu daleko jasnije. Deo javnosti pak misli da je sad trenutak da se se „istrguje“ s EU. Milan St. Protić, istoričar i bivši ambasador u SAD kaže da Srbija treba da odreaguje „kontraponudom“ u četiri tačke. Prvo Srbija u EU, pa Kosovo u UN, u istom danu i satu, precizan je Protić, zatim ozbiljna finansijska podrška Srbiji u periodu od 20 godina, oko 100 milijardi evra, procenjuje istoričar. Druge dve tačke su „čvrste i pisane“ garancije za Srbe na Kosovu i za kulturno i sakralno nasleđe Srbije kao i čvrste garancije da se teritorijalni integritet Srbije više neće stavljati na dnevni red. Pa da vidimo šta bi Šolc i Makron imali da kažu. Ne bi ni stigli da kažu, jer je jasno da se u Srbiji ne bismo dogovorili „kol‘ko košta Kosovo“ i da će jedni reći: „mnogo je, kume“ a da će drugi tražiti još po „kadilak“ za svakog Srbina i makar 15 srpskih kilometara na jadranskoj obali.

Vučić je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo Kosovo u UN, „zbog Ustava i ne samo zbog Ustava“, da ćemo nastaviti da se borimo za očuvanje teritorijalnog integriteta, iako su nam za to „izgledi mali“. Isak Vorgučić, direktor RTV KiM, rekao je za Dnevnik Nova S da je to priča za centralnu Srbiju i Beograd. „Mi (južno od Ibra, prim.n) živimo drugačiju realnost. Nije kao na severu, imamo i kosovske tablice i kosovska dokumenta, Srbija je od nas odavno digla ruke. Beograd, kao, odbija nešto, ali to je samo provera kako će narod da reaguje. Prihvatiće bilo kakvo od rešenja da se oslobode balasta, ali da ne trpe previše političkih posledica.“

Za to vreme, Brisel nam je podigao lestvicu za nastavak pregovora o članstvu. Pored sankcija Rusiji koje bi trebalo da budu osnovini uslov da Srbija nastavi napredak u pristupnim pregovorima u izveštaju Spoljnopolitičkog komiteta EP stoji da treba da se preispitaju svi fondovi EU za Srbiju, jer EU želi da „rashodi koje ima budu u potpunosti u skladu“ sa njenim „strateškim ciljevima i interesima“. Eto, upozoreni smo na vreme, da ne bude posle kao s embargom na rusku naftu.

Mile Dodik je došao u Beograd da kaže da je pobedio. I Jelena Trivić je došla u Beograd da kaže da je pobedila. Sad se ponovo broje glasovi u CIK, da se vidi ko je pobedio. Ali u CIK BiH, a ne u CIK Republike Srbije.

BONUS VIDEO: Snimak pada mosta u Ovčar Banji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar