Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Policija je večeras prskala biber sprejom građane i opozicione poslanike koji su, nakon protesta ispred Republičke izborne komisije, pokušavali da uđu u Skupštinu grada. Evo šta je biber sprej i kako deluje kada vas isprskaju sa njim.

Deo opozicije i građani pokušali su večeras da uđu u Skupštinu grada Beograda, međutim policija ih je sprečila. Tom prilikom korišćen je biber sprej, a među onima koji su pogođeni bio je i poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

Policija je večeras izdašno upotrebljavala ovo sredstvo, koje se koristi prvenstveno kao sredstvo samoodbrane da privremeno onesposobi pretnju i omogući korisniku da izbegne fizičku povredu od napadača. Upotrebljava se i u policiji, za kontrolu nereda i kontrolu mase.

Kapsaicin, glavni sastojak biber spreja, nalazi se u jestivim biljkama paprike kao što su halapenjo papričice i zeleni čili, samo što ga u biber spreju ima u mnogo većim količinama. Ako ste nekada sekli halapenjo papričice, a zatim dodirnuli nos ili oko, dobro su vam poznata iritirajuća svojstva kapsaicina.

Ukoliko vas poprskaju sa biber sprejom, osetićete nepodnošljivo peckanje kože i suzenje očiju, kašalj, otežano disanje i stezanje u grudima, kao i iritaciju nosa i grla i curenje nosa.

Ovo obično ne ostavlja trajne posledice po zdravlje, ali efekti biber spreja mogu se osećati od nekoliko minuta pa sve do nekoliko sati.

Nekada su moguće i teže povrede kao što su abrazije rožnjače, piskanje odnosno zviždanje u plućima, plikovi na koži, a u nekim slučajevima može doći i do gubitka svesti.

Smrtni slučajevi su retki, ali prijavljeno je nekoliko slučajeva koji su imali fatalni ishod po ljude sa astmom.

Kako se zaštititi i šta učiniti ako ste izloženi biber spreju

Prvi korak uključuje napuštanje područja gde je iskorišćen biber sprej i izlazak na svež vazduh. Ako je sprej korišćen u zatvorenom prostoru, otvorite vrata i prozore kako biste odmah izluftirali prostor.

Oči treba ispirati 10 do 15 minuta vodom sobne temperature, nikako sapunom jer može dalje iziritirati oči. Kontaktna sočiva treba ukloniti i baciti. Naočare treba skinuti i oprati sapunom i vodom.

Nakit treba ukloniti i oprati sapunom i vodom ili baciti. Kontaminiranu odeću treba skinuti i staviti u plastičnu vrećicu.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar