Foto:Amir Hamzagic/ATAImages ; Filip Krainčanić/Nova.rs;Vesna lalić/Nova.rs

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP Srbije, ali i "heroina mafije“, kako su je prozvali režimski tabloidi, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, tokom video intervjua za portal “Objektiv” u kom radi i njen advokat, rekla je: “Ja više nemam šta da izubim”. Da li je to baš tako? Ukoliko bi je sud optužio za učešće u ubistvima, za koja su je već optužili mediji bliski vlasti, mogla bi da izgubi nekih 40-tak godina na slobodi.

Govoreći o sebi, Hraklovićeva je rekla da je u BIA ušla, pošto je prošla sve bezbednosne provere i procene, 2012. godine, kad je već četiri bila član Srpske napredne stranke. Iako doktor psihologije, ona sebe opisuje kao asocijalnu, slabu i ranjivu osobu, podložnu tome da bude izmanipulisana, kao osobu koja stranku voli više od svega, a idol joj je Aleksandar Vučić u kog gleda kao u sunce…

Kanda je komisija BIA vrlo loše procenila i zaposlila operativku veoma nestabilnog emotivnog stanja.

Dijana Hrkalović Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Kad je 2014. godine prešla u MUP predstavnici nekoliko policijskih sindikata taj datum označavaju kao početak kriminalizacije policije. Sada joj se sudi pred Sudom za organizovani kriminal za trgovinu uticajem zato što je tražila da se, kako se navodi u optužnom predlogu, 2017. godine dokazi o veštačenju telefona Veljka Belivuka, tada optuženog zbog ubistva Vlastimira Miloševića, ne dostavljaju ni tužiocu ni sudu, već lično njoj.

Hrkalovićeva se pred sudijama najpre izjasnila sa “nisam kriva”.

Međutim, onda je krivično delo priznala, a brani se da je sve radila po usmenom nalogu bivšeg ministra policije, aktuelnog ministra odbrane, Stefanovića. Pred objektivom “Objektiva” Dijana je procenila i da je Stefanović to uradio zato što se u porukama koje je Belivuk razmenjivao spominje i on kao ministar. Ona tvrdi da poruke videla nije.

E sad, okrivljena zakonski ima pravo i da laže, ukoliko joj to koristi. Da li je lagala utvrdiće sud, ali prema iskazima drugih optuženih u tom postupku izgleda da nije baš iskrena. Naime, zajedno sa bivšom državnom sekretarkom optužen je i bivši nacelnik Službe za specijalne i istražne metode, Dejan Milenković, koji se tereti da je zloupotrebio službeni položaj zato što je radio po naređenju Hrkalovićeve.

On je pred tužiocem rekao:

“Dijana Hrkalović je bila upoznata sa forenzikom, obradom forenzike i sadržaj telefona je njoj dostavljen u elektronskom obliku.” Oni koji su se upoznali sa sadržajem Belivukovog telefona, navode da se on u periodu pre ubistva Miloševića najviše dopisivao sa i dalje aktuelnim pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem Vučkom.

U tim porukama se, između policajca i kriminalca, kako navodi izvor iz Višeg suda, najčešće spominje upravo Dijana Hrkalović. A eto, ni Vučka Hrkalovićeva u svojoj javnoj ispovesti nije ni rečju spomenula.

Dijana kaže i da bi, umesto nje, na optuženičkoj klupi trebalo da sedi Nebojša Stefanović. Usput prstom upire i na sudije i tužioce koji su potpisivali naloge za prisluškivanje kriminalca Darka Eleza. Iako se Hrkalovićevoj sudi i za nezakonito prisluškivanje Eleza, novinaru koji je vodio intervju nije palo ni na pamet da je pita nešto više o Elezu. Recimo koliko često je s njim kontaktirala i da li se i gde s njim viđala.

Pročitajte još...

Dijana u emisiji nije govorila ni o delovima optužnice koji je terete da je u maju 2018. godine naredila da se uklone delovi snimaka i transkripata u kojima su o njoj vrlo pogrdno govorili advokat Dragoslav Miša Ognjanović i kum Luke Bojovića, Dragoslav Miloradović. Inače, nekoliko dana pošto je snimljen taj razgovor u restoranu na Vračaru, Miloradović je ubijen ispred svoje autoperionice u Mirjevu, a nekoliko meseci nakon toga je ubijen i advokat Ognjanović.

Kad je reč o kriminalnim ubistvima i kako su tabloidi bliski vlasti optuživali Hrkalovićevu da je mafiji dojavljivala kretanje suparnika, Dijana kaže da su informacije o kretanju praćenih lica suprotnim klanovima mogli da dojavljuju samo operativci policije koji su bili na terenu. Pojasnila je da su nju obaveštavali o kretanju praćenih lica samo kad bi se osoba na merama tajnog nadzora i praćenja susrela sa nekom osobom iz kriminogene sredine. Međutim, bivša državna sekretarka nije rekla da li su je operativci policije na terenu obavestili i da se, kako je istraga utvrdila, nekoliko sati pre nego što je ubijen advokat Ognjanović, on sastao sa rođakom Luke Bojovića, Nebojšom, osobom iz kriminogene sredine.

U emisiji “Objektiva” nije se govorilo ni o izjavama Aleksandra Ljubičića, kriminalističkog inspektora u Službi za otkrivanje ratnih zločina u MUP-u Srbije, koji je svojevremeno bio zamenik načelnika Odeljenje za poslove bezbednosti u kabinetu ministra policije. Upravo njega je, pre nekoliko meseci, takođe za ovaj medij intervjuisao advokat Dijane Hrkalović, Vladimir Đukanović, a tom prilikom je Ljubičić rekao da je odbio da izvršava njena kriminalna naređenja, zbog čega je smenjen i premešten na sadašnje radno mesto. Tada je prikazan i spisak sa pet lica, čija su imena bila sakrivena, a za koje je Ljubičić tvrdio da su bili Dijanini targeti, odnosno da ih je držala na meti.

Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/ Nova.rs

Ljubičić se tada voditelju i advokatu Vladimiru Đukanoviću poverio i kako zna da je posle ubistva Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, lično Dijana otišla u bolnicu da obiđe ranjenog telohranitelja ubijenog kriminalca.

Tokom javnog ispovedanja Dijana je rekla da nikada nije upoznala Saleta Mutavog, niti Veljka Belivuka, ali je potvrdila da je podržavala navijačku frakciju Partizana sastavljenu od ubica, narkodilera i kriminalaca raznih fela.

“Ja sam podržavala frakciju koju je predvodio Kića Marković…2008. godine su Južnu tribinu predvodili: Kića, Prela i Kimi; bila su to lepa vremena” rekla je to bivša državna sekretarka MUP Srbije i bez da je trepnula izjadala se da je dobila nervni slom kad je ubijen Kića Marković i da njena saznanja govore o tome da je to učinio Belivukov klan.

Inače, Kića Marković i Đorđe Prelić robijali su zbog ubistva iz 2009. godine, kad je grupa navijača Partizana pretukla na smrt navijača FK Tuluz, Brisa Tatona. Od kad je Belivuk iza rešetaka vođstvo na Južnoj tribini je, po izlasku iz zatvora, prošlog leta, preuzeo upravo pomenuti Prelić.

Govorila je Dijana Hrkalović i o slučaju “Jovanjica” kad je, prema optužnici, u novembru 2019. godine otkrivena najveća plantaža marihuana u Evrope. Iako sve odigrala mesecima pošto je ona napustila MUP Srbije, Dijana se sada, kao okrivljena za druga zlodela, dobrovoljno javila da analizira taj slučaj i da kaže da je namontiran od strane ministra Stefanovića i načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodana Milenkovića.

Dijana kaže da zna da je slučaj izrežiran da bi se naudilo, kako kaže, “duši od čoveka” i bratu predsednika države, Andreju Vučiću. Prozrela je Hrkalovićeva da ranije nije bila otvorena operativna obrada za vlasnika “Jovanjice” Predraga Koluviju i to joj je takođe sumnjivo.

Nije, doduše, jasno kako bi i bila otvorena obrada, imajući u vidu da su inspektori, njihovi šefovi i saradnici svedočili da se zaustavljanje Koluvije na auto putu kod Velike Plane desilo sasvim slučajno i da su inspektori imali zakazan razgovor sa osuđenikom u Nišu na koji su, kako su tvrdili, kasnili zbog toga što su čekali da im UKP-a gradske policije potpiše putni nalog.

Prema zvaničnoj verziji događaja, Koluvija, koji je u tom momentu putovao ka Makedoniji, napravio je težak saobraćajni prekršaj i “isekao” policajce na auto putu. Slučajno su ga zaustavili, ali ga nisu slučajno uhapsili, s obzirom na to da se Koluvija načelniku Slobodanu Milenkoviću predstavio koristeći falsifikovanu legitimaciju MUP-a Srbije.

Bivša državnoj sekretarki, čiji je advokat takođe Vladimir Đukanović, tvrdi da je Koluvija tada protivpravno zadržan. Nameće se pitanje, šta bi ona radila sa osobom koja se lažnom legitimacijom predstavlja da radi u vrhu policije? Usput je Dijana, kao da joj neka “viša sila” nije dala da prećuti, rekla i da ima saznanja da je narkodiler zapravo načenik Slobodan Milenković.

Dijana Hrkalović, Specijalni sud, suđenje, sudjenje
Dijana Hrkalović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Posle svog rada u BIA i policiji Dijana Hrkalović ima ista “saznanja” kao i tabloid pred čijim kamerama je otvarala dušu. Ali nije otvorila dušu o svojim nekada najbližim saradnicima poput, pripadnika BIA, koji je radio i u MUP, Branislava Radosavljevića, optuženog da je bio deo Koluvijinog prstena zaštite.

Posle tirade Dijane Hrakalović, koja po dužini neodoljivo podseća na one na koje koje nas je navikao njen idol, Aleksandar Vučić, ispada da je bivša “čelična dama srpske policije” najvažnije reči izgovorila na samom početku intervjua (gle opet sličnosti sa predsednikom) kad je ispričala priču o Šerloku Holmsu i psu koji nije zalajao u vreme kad se dogodio zločin.

Naime, pronicljivom inspektoru Holmsu je bilo sumnjivo baš to što pas nije zalajao, odnosno šta je sve prećutano. Na kraju se Dijanina ispovest svela baš na tu priču i na sumnju da se istina krije zapravo u onome o čemu nije ni govorila.

BONUS VIDEO: Dijana Hrkalović dolazi na suđenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare