Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sinoćnja godišnja konferencija srpskog predsednika Aleksandra Vučića očekivano je privukla pažnju i ruskih medija.

U prvi plan agencije i portali bliski Kremlju stavljaju Vučićevu najavu o povećanju broja specijalaca u vojsci kao i to da je Srbija dobila zalihe oružja od jedne zemlje, ali nije precizirao koje.

„Dobili smo prve isporuke oružja od jedne zapadne zemlje, lansere i rakete koje smo platili“, rekao je on, prenose Vedomosti i agencija Tass.

„Ove godine jedna od prioritetnih oblasti za Srbiju je jačanje vojske. Oni posebno planiraju da povećaju broj vojnih specijalaca i povećaju plate“, piše i RBC pojašnjavajući da se ovakve mere uvode u pozadini „nedavnog daljeg pogoršanja situacije na granici između Srbije i Kosova“.

Pročitajte još...

Ranije je na granici, piše RBC, „delimično priznatog Kosova došlo do sukoba srpskih snaga reda i demonstranata koji su organizovali skup u blizini kontrolnog punkta Jarinje, gde je misija NATO-a povećala broj svojih patrola. Nekoliko dana kasnije sukob je rešen nakon što je predsednik Srbije apelovao na demonstrante sa zahtevom da se demontiraju barikade“.

Ruski mediji i beleže Vučićevu rečenicu da je u odnosima sa Kosovom bilo „jedva moguće“ održati mir i stabilnost, te da predstoje „teški testovi“. Vučić je, pišu Vedomosti, istakao da Srbija ne beži „od svih sporazuma koje smo potpisali“.

Sem povećanja obima specijalaca u vojsci ruska Gazeta prenosi predviđanja Vučića slična onima koje neretko plasiraju i mediji bliski Kremlju – da se svetu „crno piše“ dok u Srbiji/Rusija teku „med i mleko“.

Predstojeća godina, kazao je Vučić, prenosi gazeta.ru, mogla bi da bude još teža za Evropu i svet od prethodne.

„Sjedinjene Države i Evropa približavaju se recesiji, stope rasta padaju u Kini. Evropa će se suočiti sa poteškoćama u snadbevanju harne, kataklizmom, nestankom struje zbog globalne energetske krize“. Računu za struju u Austriji, prenosi Gazeta Vučića, su učetvorostručeni.

Moskovski mediji prenosi i da 106 zemalja ne priznaje Kosovo, „84 nedvosmisleno priznaju“, stav tri zemlje nije baš poznat, te da je još devet povuklo priznanje. „Očekujemo i desetu“, kazao je Vučić, prenosi Gazeta, podsećajući na nedavni intervju ministra spoljnih poslova Ivice Dačića za Novosti kada je rekao da je priznanje Kosova povuklo deset država.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar