Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Dragan Mujan/Nova.rs; Zoran Lončarević/Nova.rs; Shutterstock/Haggardous50000; Shutterstock

Zastrašivanje, ucenjivanje i potplaćivanje neki su od načina na koji stranke utiču na "volju" birača da na izborima glasaju baš za njih, a jedan od oprobanih i sada već redovnih metoda izborne krađe u Srbiji poznat je pod nazivom "bugarski voz".

Gotovo na svim prethodnim izborima u Srbiji predstavnici nevladinog sektora koji su pratili izborni proces i članovi opozicije ukazivali su na slučajeve „bugarskog voza“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Šta je zapravo „bugarski voz“ i kako ga uočiti?

Ta metoda izborne krađe funkcioniše tako što prvi birač u tom „vozu“, iznese prazan glasački listić, umesto da ga ubaci u kutiju. Njegov listić se napolju, u blizini biračkog mesta popunjava „kako treba“, pa se daje prvom sledećem glasaču u „vagonu“. On glasa popunjenim, a iznosi novi prazan listić i tako sve u krug, dok ima „vagona“.

Prvi „bugarski voz“ uočen na Novom Beogradu

„Bugarski voz“ uočen je i na današnjem glasanju na Novom Beogradu, u ulici Mileva Marić Ajnštajn u blizini biračkog mesta.

“Na Novom Beogradu je zabeležen pritisak na birače i ‘bugarski voz’, koji predstavljaju teži oblik izbornih nepravilnosti. Primećena je grupa muškaraca koja izlazi iz džipa i prilazi biračima sa papirima. Nakon prijave incidenta odmah smo obavestili nadležne organe”, saopšteno je iz Kreni-promeni.

Pokret je na društvenim mrežama objavio i snimak sa Novog Beograda iz ulice Mileva Marić Ajnštajn.

Najčešće nepravilnosti na biračkom mestu

Na samom biračkom mestu među glavnim nepravilnosti su dupli birački spiskovi, glasanje bez kontrolnog listića, sugerisanje za koga da glasate, te isticanje stranačkih obeležja. Najpre morate znate i alarmirate kontrolore ili policiju da se na biračkom mestu nalaze paralelni (dupli) spiskovi.

Birački spisak može biti samo jedan i tu se potpisujete. Ne sme vam niko sugerisati ni za koga da glasate, niti smeju da postoje stranačka obeležja na izbornom mestu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukoliko to vidite, slobodno snimite i alarmirajte nadležne organe i Nova.rs. Prethodni izborni ciklusi su bili prepuni situacija gde oko izbornog mesta „patroliraju“ crni džipovi i druga „sumnjiva“ vozila gde se ljudi dovoze na glasanje ili se tu deli novac prilikom glasanja. Ukoliko bilo ko vodi paralelan spisak, morate da reagujete. Glasanje nije moguće da počne bez kontrolnog listića. Ako on nije u kutiji, glasanje mora da se prekine.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare