Izjave koju su dali najpre kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svećlja, a zatim i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nagoveštavaju da će i u jedinim preostalim srpskim institucijama na Kosovu i Metohiji, a to su zdravstvo i školstvo, uskoro doći do promena. Sagovornici Nove ne očekuju upad kosovskih policijaca u škole i bolnice, kao što je bio slučaj sa srpskim opštinama na severu KiM, međutim, uvereni su da stvari neće ostati iste.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja izjavio je da će sve institucije koje deluju van kosovskog zakonskog okvira pre ili kasnije biti zatvorene, kao što je to bio slučaj sa opštinskim strukturama.

On je naveo da je neprihvatljivo da na teritoriji Kosova postoje aktivnosti koje nisu u skladu sa kosovskim zakonima i Ustavom.

Dželjalj Svečlja Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Takva praksa se toleriše već dugo. Sve ilegalne institucije koje rade na Kosovu, u jednom ili drugom trenutku, doživeće istu sudbinu kao i one koje su zatvorene. To je pitanje operativne pripreme institucija Republike Kosovo“, izjavio je Svečlja za Radio slobodnu Evropu.

Međutim, Svečlja je kazao da zdravstvo i obrazovanje imaju poseban status prema Ahtisarijevom planu, te da će u tim oblastima biti „oprezniji“ u smislu definisanja i regulisanja njihovih delatnosti u skladu sa zakonima Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istog dana na pitanje novinara da prokomentariše Svećljinu izjavu rekao:

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/YouTube/
Tanjug News Agency official

„Neće se to desiti. Oni mogu da dođu, policija da zatvori škole, vrtiće. Mogu to da rade, ali se ovo drugo neće dogoditi. Mi ćemo i dalje nastavnicima davati plate, raditi sa decom. Ali ne mislim da će im to biti tako lako“, rekao je Vučić.

Kako to izgleda kad dođe kosovska policija, imali smo prilike da vidimo nedavno, kad su naotružani policajci preuzeli zgrade opština sa srpskom većinom na severu KiM.

Da li je moguće da se tako nešto desi i sa školama i bolnicama, bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović za Novu kaže da se to neće desiti. Ali…

Promene u udžbenicima istorije i geografije

“Više je nego sigurno da kosovska policija neće upadati u vrtiće, škole, domove zdravlja i bolnice. Njima je cilj da obrazovne i zdravstvene ustanove moraju biti registrovane u kosovskom sistemu, što je predviđeno i Ahtisarijevim planom. Ali tu ne pričamo o integraciji. To jednostavno znači da će Priština imati uvid u to kako funkcionišu srpske škole i zdravstvene ustanove na severu KiM”, kaže Bogdanović i dodaje:

Goran Bogdanović Foto: Slobodno Srpski/Youtube

“Kako će se one finansirati, kakav će biti nastavni plan i progarm, mislim da se u to Priština neće mešati. Jedino bi mogli da traže da udžbenici iz istorije i geografije budu prilagođeni njihovoj verziji istine. A to će za naše građane zaista biti veliki problem. Da zaključim, ne verujem da ćemo videti kosovsku policiju koja upada u škole i zdravstvene ustanove, ali da će one biti registrovane u kosovskom sistemu, u to nema nikakve sumnje”.

Da podsetimo, Ahtisarijev plan predviđa formiranje opštine Severna Mitrovica sa proširenim nadležnostima za visoko obrazovanje, uključujući tu registraciju i izdavanje licence obrazovnim institucijama, upošljavanje, isplatu plata i obuku nastavnog osoblja i rukovodećeg kadra.

Inače, opštine na Kosovu, po Ahtisarijevom planu, imaju pravo da sarađuju sa Srbijom, a ta saradnja može da poprimi i oblik obebeđenja finansijske i tehničke pomoći od strane srpskih institucija. Srbi na severu međutim već godinama odbijaju Ahtisarijev plan ili bilo kakvu saradnju sa zvaničnom Prištinom.

Ko će birati direktora škola i bolnica?

Politički analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiu, međutim, smatra da će izvesnih promena biti.

Foto: Printscreen/N1

“Prema Ahtisarijevom planu i kosovskom Ustavu, škole na srpskom jeziku rade po nastavnom planu i programu Republike Srbije, s tim što plate dobijaju iz kosovskog budžeta. Vlada Kosova ne može da prekrši svoj Ustav i upadne u obrazovne i zdravstvene ustanove, to se neće desiti. Međutim, bilo je reči o tome da je uočeno da u ovim sistemima postoje zloupotrebe. Recimo, da je broj nastavnika veći nego što je realno i da dobijaju plate iz kosovskog budžeta, a zapravo ne rade u školama ili čak i ne žive na teritoriji Kosova. To isto važi i za zdravstvene radnike. Zato je moguće da će Vlada Kosova intervenisati u toj oblasti, ali za sada nema zvaničnih podataka o kojem se broju ljudi radi”, kaže Spahiu za Novu.

Druga moguća promena, navodi Spahiu, mogla bi se ticati izbora direktora škola i bolnica na severu KiM.

“Direktore bolnica u Gračanici i Severnoj Mitrovici postavlja gradonačelnik tih opština, za razliku od ostalih bolnica na Kosovu, čije direktore postavlja kosovsko Ministarstvo zdravlja. Kad je reč o direktorima škola i univerziteta na severu Kosova, njih postavlja srpsko Ministarstvo prosvete. Dok su na čelu ovih opština gradonačelnici koji nisu Srbi, ne verujem da će se usuditi da nešto menjaju. Međutim, kad na te funkcije opet budu izabrani srpski predstavnici, mislim da će Vlada Kosova tražiti da oni biraju direktore škola, univeziteta i bolnica, a da srpska ministarstva više nemaju veze s tim”, zaključuje Spahiu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare