Da li će biti većine u Beogradu i dalje je jedno od glavnih pitanja nakon završenih izbora 17. decembra. Koplja se od samog starta lome na listi ili možda bolje reći nekoliko odbornika sa liste “Mi - glas iz naroda”. Nakon brojnih poziva da se razgovara o formiranju vlasti, ali i izjava pojedinih predstavnika vladajuće koalicije, koji su govorili u prilog tome da bi Beograđani mogli dobiti novu vlast koju će činiti SNS, SPS i neki odbornici sa liste “Mi”, danas se čini da smo dalji odgovoru nego što smo bili juče. Jer su svi pozivi i izjave ostali da vise u vazduhu.

Nosilac beogradske liste “Mi – glas iz naroda” Aleksandar Jerković jedan je od odbornika na kom se koplja lome, kad je u pitanju formiranje vlast u Beogradu, ali i glavni junak jučerašnje drame pod nazivom “Da li smo sve bliži formiranju većine u glavnom gradu”.

Upravo je on u ponedeljak uveče uputio poziv nosiocu parlamentarne liste “Mi – glas iz naroda” Branimiru Nestoroviću da održe jedan sastanak na kom bi raspravljali o tome kako dalje delati u gradu Beogradu, jer kako je sam naveo u saopštenju birači su ih obavezali da utiču na bolju budućnost Beograda.

Da li će i na koji način uticati na bolju budućnost u Beogradu pitanje je koje i dalje visi u vazduhu, a za Jerkovića je sada najbitnije, kako kaže za portal Nova.rs, da se održi koalicija sa Branimirom Nestorovićem.

Foto:Milos Tesic/ATAImages

“’Nema nazad iza je Srbija’ nije vodila pregovore ni sa ‘Srbija protiv nasilja’, ni sa koalicijom oko SNS-a. Smatramo da prvo treba učiniti sve da se održi koalocija sa ‘MI’, jer tim koji pobeđuje ne treba rasturati. Naročito ne zbog nekakvih ličnih sujeta ili nedovoljne organizovanosti”, kaže Jerković za naš portal.

Koaliciju, kako je Jerković naziva, poljuljao je upravo poziv na sastanak, jer je Nestorović u svom javnom odgovoru na poziv rekao da koalicija zapravo ne postoji.

“Mi nemamo koalicione partnere s kojima treba da se dogovaramo o bilo čemu. Svi naši kandidati i za Narodnu skupštinu Srbije i za Skupštinu grada Beograda bili su isključivo kandidati liste MI – Glas iz naroda”, naveli su u saopštenju za javnost iz tog pokreta.

Imajući u vidu da očigledno postoje trzavice u okviru koalicije koja nije koalicija, upitali smo Jerkovića da li se može očekivati razlaz, koji bi mogao prouzrokovati njegov samostalni nastup u narednom periodu.

PROČITAJTE JOŠ:

“Mi ne želimo da se to desi. Ali ako “Mi” bude odlučila drugačije, da bez konsultacija sa nama donosi odluke to će biti neminovno. Ja neću nastupati samostalno u bilo kom slučaju. I ja i drugi odbornici članovi “Nema nazad iza je Srbija” delovaće u skladu sa odlukama predsedništva pokreta, kazao je Jerković za naš portal.

A da li će ipak na kraju doći do sastanka koji bi mogao da odluči budućnost grada?

Odgovara samo Jerković, jer Nestorović već drugi dan odbija da se odgovori na pozive našeg portala ali i da odgovori na poruke, pa se u javnosti pojavljuje samo tradicionalnom metodom – saopštenjima – a danas ni slovo o tome.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

“Kod njih je došlo do velikih promena. Odlučili su da formiraju partiju. Od izbora nismo imali ni jedan sastanak na kome bi usaglasili stavove. Ni po pitanju republičkih ni po pitanju lokalnih tema. A naročito po pitanju aktuelnih dešavanja na Kosmetu. Direktni pozivi koje smo upućivali našim koalicionim partnerima pre toga ostali su da vise u vazduhu – bez odgovora” kaže Jerković.

U vazduhu je ostala da visi i jučerašnja izjava socijaliste Tome File koji je praktično rekao da će koaliciju SNS-SPS podržati nekoliko odbornika sa liste “Mi – glas iz naroda”.

„Siguran sam da će pojedini odbornici sa liste ‘Mi-glas iz naroda’ podržati formiranje gradske vlasti”, rekao je Fila za agenciju Beta.

Toma Fila Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Međutim, istog dana nekoliko sati kasnije oglasio se Filin stranački kolega Nikola Nikodijević, da objasni kako je ova izjava pogrešno interpretirana.

„Gospodin Fila nije rekao da će SPS i SNS napraviti dogovor sa gospodinom Nestorovićem već da bi bilo dobro da se dođe do dogovora o saradnji u interesu građana Beograda. Gospodin Fila je još naglasio da bi novi izbori bili gubljenje vremena i energije, budući da nas čeka mnogo posla“, naveo je Nikodijević u pisanoj izjavi.

Nikola Nikodijević Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kako na sve ovo gledaju predstavnici opozicije u glavnom gradu?

Prva na beogradskoj listi “Srbija protiv nasilja” Mila Popović kaže za portal Nova.rs da se odbornici ne pitaju ništa.

“Odluka je na Vučiću. Da li će na krađu glasova, kojom je sa SPS-om i radikalima došao do skoro 44% dodati i direktnu krađu jasno iskazane izborne volje Beograđana – više od 56% glasalo je za promenu vlasti u Beogradu – videćemo uskoro. Podsetiću da je sam Vučić pre 18 meseci rekao da je najvažnije za svaku vlast da ima legitimitet i da je oni nemaju, a tada su vladajuće stranke imale više odbornika nego sad. Da li će zbog Šapića, zbog koga niko nije glasao za listu SNS-a, Vučić pogaziti i to što je tada rekao ostaje da se vidi”, kaže Popović za naš portal.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

I tako je ostalo sve da visi u vazduhu, osim javnog poziva Aleksandra Šapića, onog koji je usmeren najviše ka odbornicima liste “Mi – glas iz naroda” – da razgovaraju o tome da zajedničkim snagama dođu do većine u Beogradu.

A nije zgoreg na kraju podsetiti, da je Šapić osim javnog poziva, privatno kontaktirao pojedine odbornike sa opozicionih lista – POKS, Srbija protiv nasilja – o čemu su posvedočili lideri ove dve opcije.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar