Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

U tri meseca, koliko traje tehnički mandat premijerke Ane Brnabić, gotovo da ne prođe ni dan da zainteresovana javnost ne postavi pitanje zbog čega stranka koja ima većinu (SNS) ne formira novu vladu. Čim su nakon 21. juna prebrojani glasovi, bilo je jasno da Aleksandat Vučić može da napravi novi sastav Nemanjine 11. O razlozima zašto to još uvek ne čine možemo da nagađamo, međutim jedno je sigurno - nova/stara ekipa u Nemanjinoj 11 neće ništa promeniti.

Trenutno jedina institucija vlasti koja radi punim kapacitetom je ona na Andrićevom vencu, kojom upravlja predsednik Srbije Aleksandar Vučić. S obzirom na to da je Vlada Srbije u tehničkom mandatu, ona trenutno nema ingerencije da usvaja predloge izmena zakona ili nove zakonev illiti jednostavno – upravlja državom.

Međutim, sudeći po dosadašnjoj praksi i odnosa prethodne vlade i predsednika Srbije, ozbiljno je pitanje da li bi ta nova vlada drugačije funkcionisala u odnosu na ovu dosadašnju.

Pročitajte još...

Imajući u vidu iskustva sa prethodnom Vladom Srbije, odnosno sa kriterijumima po kojem su se birali ministri (poslušnost, lojalnost i ulagivanje šefu stranke/države), ne treba očekivati da će novi članovi vlade biti išta drugačiji u odnosu na svoje prethodnike, niti da će oni koji ostanu u Nemanjinoj 11 promeniti svoje dosadašnje ponašanje. Realnije je očekivati da će ta “sveža krv” samo agilnije pisati saopštenja podrške kad predsednik Vučić ode na službeno na putovanje. Zato što su “sveži” i novi.

Verovatno i to sam Vučić zna, te zbog toga i ne žuri sa dodeljivanjem resora svojim stranačkim kolegama, niti brza sa konačnom odlukom o narednoj koaliciji. Vreme koje je prošlo od izbora do nove vlade, ostavio je prostor za brojna nagađanja o tome ko dolazi, ko leti iz vlade, ko će biti deo većine, a koga naprednjaci “puštaju niz vodu”.

Odgovor na pitanje ko će činiti sastav Vlade Srbije nalazi  isključivo u glavi jednog čoveka i u tome zapravo “čuči” sav problem srpske demokratije. Baš zbog toga ne treba očekivati da će nova Vlada Srbije biti išta drugo do “novo ništa”, te da će, izuzev formalne uloge, ona i dalje o svim pitanjima tražiti stav od predsednika Vučića.

Brnabić: Sve zavisi od Vučićevog analitičkog razmišljanja

Govoreći o novom sastavu Vlade Srbije, premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić je istakla da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „mora ozbiljno da razmisli  kako to on i čini analitički, da li će menjati resore, i ko će vodiiti te resore”

Ona je navela da je “glupost što se meri svaki dan kada će vlada biti formirana”, jer i sad radi tehnička vlada, ali da se “opozicija, da li zato što je lenja, ne bavi suštinom nego formom”.

“Možete da brzate u formiranju vlade a možete ovako kao što mi radimo, u interesu naroda”, rekla je Brnabić za televiziju Hepi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare