Građani sutra biraju na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština među kojima je i Beograd. Izbore će pratiti rekordan broj domaćih i stranih posmatrača - njih 5.587. O tome kakav je izborni dan pred nama, u emisiji "Pokreni se" na TV Nova govorio je programski direktor CRTE Raša Nedeljkov. On ističe da će CRTA imati posmatrače na 500 biračkih mesta širom države, kao i u Beogradu.

CRTA će se, kako je objasnio Nedeljkov, fokusirati na to da li se poštuju procedure i pravila izbornog dana.

Raša Nedeljkov Foto:Milica Vučković/FoNet

„Želimo da znamo u kojoj su meri brojke koje ćemo čuti odraz slobodne volje birača, a u kojoj nekih potencijalnih manipulacija“, kaže Nedeljkov.

Ipak, on ističe da postoje ključne razlike između Crtinih posmatrača i kontrolora na izborima.

„Članovi biračkih odbora sprovode izbore, dakle oni su pred zakonom odgovorni da poštuju pravila i da čuvaju zakonitost procedura na samom biračkom mestu. Posmatrači proveravaju, gledaju u kojoj meri članovi biračkih odbora rade svoj pisao, tako da smo mi na neki način budno oko, mi smo ti koji ćemo moći da kažemo da rezultati izborne komisije reflektuju slobodnu volju“, kaže Nedeljkov.

PROČITAJTE JOŠ

On, ipak, naglašava da posmatrači Crte ne mogu da reaguju u trenutku kada uoče nepravilnost na licu mesta, ali mogu da zapusuju nepravilnosti, koje će kasnije analizarti pravni tim.

Ko nije dobio poziv i dalje može da glasa

Iako postoje punoletni građani kojima na kućnu adresu nije stigao poziv za glasanje, Nedeljkov ističe da to nije razlog za brigu.

„To nije uslov da se glasa, on ne znači ničemu osim da obavesti ljude na kom biračkom mestu glasaju. Ukoliko ga nisu dobili, a žele da provere, mogu na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, što bi trebalo da se uradi svakako, jer je dolazilo do promena. Ljudi koji su čitavog života glasali na jednom biračkom mestu, moguće je da su prebačeni an dugo mesto – recimo u istoj školi, ali u drugoj prostoriji“, naglašava Nedeljkov.

On podseća sve punoletne građane Srbije da je obavezno da ponesu lični dokument – ličnu kartu ili pasoš ili dokument koji izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, a kojim se potvrđuje da je lični dokument u izradi.

Vozačka dozvola, zdravstvena knjižica ili članska karta biblioteke neće biti priznati.

„Građani treba da znaju i da je na biračkim mestima garantovana tajnost i da mogu da glasaju tajno, bez obzira na to da li im je neko tražio ili sugerisao kako da glasaju. Oni su sami sa sobom, sa svojom savešću“, kaže Nedeljkov.

BONUS VIDEO Rekordan broj kontrolora na izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar