Foto: N1

Profesori i studenti, članovi Skupštine slobodne Srbije, skreću pažnju javnosti da izbor novog rektora Univerziteta u Beogradu predstavlja još jedan korak ka ukidanju autonomije univerziteta.

„Nasuprot odluci Senata, na kojoj je većinsku podršku članica UB (fakulteta i instituta) dobila prethodna rektorka prof. Ivanka Popović, na sednici Saveta UB za rektora je izabran prof. Vladan Đokić. Skrećemo pažnju da prvi put svedočimo situaciji u kojoj je Savet glasao suprotno volji članica UB, tj. zaposlenih na univerzitetu“, navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje:

„U sastavu Saveta UB nalaze se, pored predstavnika akademske zajednice, predstavnici Vlade i studentskih organizacija. Poznato je da je savetnik g. Šarčević (bivši ministar prosvete) pozivao članove Saveta iz sastava UB u Palatu Srbija, pre zvaničnog glasanja, i lobirao (tj. vršio pritisak) da glasaju za prof. Đokića. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je glasanju pristupio i gradonačelnik Beograda, dr Radojčić, kao postavljeni član Saveta UB“.

Skupština slobodne Srbije navodi da pritisci i partijsko glasanje predstavljaju nastavak uništavanja i upodobljavanja univerziteta. Sličan postupak već je završen na Univerzitetu u Novom Sadu.

„Pasivnost akademske zajednice i ćutanje u situacijama kada su u sastave Saveta fakulteta i univerziteta postavljani partijski, a ne stručni kadrovi, doveli su do ovakvih posledica. Društveno svesni profesori, asistenti, istraživači i studenti izražavaju veliku strepnju da je na ovaj način temeljno pripremljen teren za potpuno preuzimanje univerziteta od strane vlasti i buduću kadrovsku politiku koja će ugušiti svaki kritički glas“, kaže se u saopštenju i dodaje:

„Univerzitet je najveća snaga progresa u svakom društvu i najveća opasnost za autokratsku vlast. Ovu činjenicu znao je radikalski i Miloševićev režim kada je, 1998. godine, doneo Zakon o univerzitetu (tzv. Šešeljev zakon) kojim je u potpunosti ugušena autonomija visokoškolskih ustanova. Jasno je da i naprednjačka vlast nastavlja sa praksom svoje izvorne stranke“.

Poručujemo novom rektoru, prof. Đokiću, da nećemo zaboraviti način njegovog izbora – nasilno, suprotno stavu zaposlenih na UB i politički podobno. Na Univerzitetu u Beogradu ima slobodoumnih ljudi koji su uvereni da su akademski principi snažniji od političkih, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare