Foto: N1

"Vlast je ponovo, Nacrtom zakona o parničnom postupku, pokušala da podjarmi građane Srbije. Uslovljavanje sudske zaštite prava građana hitnim plaćanjem sudskih taksa, pod pretnjom nepovoljnog okončanja postupka, necivilizovan je, neustavan i pohlepan gest vlasti prema građanima Srbije", piše u saopštenju Skupštine slobodne Srbije (SSS).

Kako navodi ta organizacija, za sada, ministarka pravde je sa Advokatskom komorom Srbije potpisala sporazum o povlačenju uslovljavanja sudske zaštite plaćanjem taksi.

„Navodno, biće povučene i odredbe o retroaktivnom dejstvu zakona, koje nisu ni smele ugledati svetlost dana, zato što su suprotne Ustavu. Sve više se troškovi pravosuđa prebacuju na ekonomski iscrpljene građane. Uvođenje javnog beležništva i izvršitelja plaćaju građani, a ne država iz budžeta koji stvaramo svi mi“, piše u saopštenju.

Kako navodi SSS, sada vlasti pokušavaju da građane još više opterete, iako se sudije, javni tužioci i ostali u pravosuđu plaćaju iz našeg budžeta.

„Mi smo izvori prihoda za budžet. Imamo pravo na nepristrasno, nezavisno i pravedno sudstvo. Vlast je namervala da okonča veliki broj sudskih postupaka bez pravične rasprave o pravima i obavezama stranaka, na teret onih koji nemaju novca za sudske takse. Zapamtićemo ovaj njihov, za sad, zaustavljeni pokušaj. Ne smemo dozvoliti da se ponovi“, piše u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare