Foto: SSP/Jovan Marković

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je večeras da najniža ocena koju je dobila Srbija prema Indeksu demokratije za 2020. godinu britanskog magazina "Ekonomist", potvrđuje tvrdnje koje godinama iznosi opozicija u Srbiji ističući da je vladajuća koalicija zarobila Srbiju.

„Činjenica da je demokratija u Srbiji dobila najnižu prosečnu ocenu prema Indeksu demokratije za 2020. godinu, koji objavljuje britanski magazin ‘Ekonomist’, jasno svedoči da je Srpska napredna stranka uništila demokratiju u Srbiji, ugušila slobodu izražavanja i zarobila čitavo društvo“, naveli su iz SSP u saopštenju.

Kako je saopšteno, ta ocena prati „prethodno donete zaključke od strane Fridom Haus i Reportera bez granica na čijim listama Srbija takođe pada iz godine u godinu“.

Prema Indeksu demokratije za 2020. godinu, koji objavljuje britanski magazin „Ekonomist“, demokratija u Srbiji ocenjena je prosečnom ocenom 6,22 što je najniža ocena od 2006. godine, kada je Indeks nastao.

Srbija se i ove godine nalazi u kategoriji „manjkavih demokratija“, na 66. mestu, a pad u prosečnoj oceni u odnosu na prethodnu godinu iznosi 0,19 što je najveći pad u jednoj godini od 2006. godine, pokazao je novi izveštaj Ekonomist intelidžens junita (EIU), dela Grupe Ekonomist koji se bavi istraživanjima i analizama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare