Stranka slobode i pravde konferencija
Marinika Tepić, Dragan Đilas i Borko Stefanović, konferencija za novinare Stranka slobode i pravde Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Stranka slobode i pravde (SSP) osudila je odluku Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da nijednu od četiri nacionalne frekvencije ne dodeli nijednoj profesionalnoj televiziji, poput Nove S i N1.

„Građani Srbije imaju pravo da budu objektivno i pravovremeno informisani o dešavanjima i stanju u društvu, a današnjom odlukom REM oni će za to pravo biti ponovo uskraćeni“, tvrde iz SSP.

Kako se navodi, umesto profesionalnih, nacionalne frekvencije su dobile pojedine televizije koje su u prethodnim godinama gotovo svakodnevno kršile medijske zakone, te novinarske i etičke kodekse.

„Frekvencije su dobile televizije koje su svojim izveštavanjem direktno doprinosile iskrivljenom izveštavanju, polarizaciji u društvu i dizanju tenzija, a koje nikada nisu objasnile svoje učešće u nekim od najmračnijih događaja u novijoj istoriji Srbije, poput ubistva Olivera Ivanovića“, ističu iz SSP.

Ponovnom dodelom frekvencija tim televizijama, po oceni SSP, većina članova REM nije pokazala ni trunku lične hrabrosti, stručnog integriteta i društvene odgovornosti da barem jednu nacionalnu frekvenciju dodele televiziji koja bi imala profesionalni informativni program i čiji bi cilj bio da objektivno, pravovremeno i istinito informiše javnost o ozbiljnim problemima sa kojima se zemlja suočava.

U saopštenju se ističe kako je „REM pokazao da on suštinski i efektivno nije u stanju da sprovodi svoje zakonske nadležnosti u oblasti zaštite slobode izražavanja i zaštite javnog interesa“.

U SSP će, kako navode, i ubuduće insistirati na tome da svi mediji koji krše medijske zakone po istim zakonima budu sankcionisani kako bi se uveo red u javno izveštavanje, a u društvu smirile tenzije i smanjile podele.

„Što se REM tiče, on je odavno i moralno i profesionalno van svih frekvencija“, zaključuju iz SSP.

***

BONUS VIDEO: Judita Popović o odluci REM-a


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar