Nikola Selaković i Sergej Lavrov Foto:FoNet/MSP

Stranka slobode i pravde je u saopštenju osudila potpisivanje "Plana konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za period 2023-2024", koji je ministar u tehničkom mandatu Nikola Selaković na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku potpisao sa ruskim ministrom Sergejem Lavrovom.

„Neverovatno je da u momentu dok čitav svet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svetski mir, dok mesecima gledamo svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda, naš tehnički ministar, u poslednjim danima svog mandata, zaključi sporazum o produženju konsultacija sa zemljom koja direktno krši Povelju UN i namerava da svojoj teritoriji prisajedini teritoriju druge međunarodne priznate zemlje“, ukazuje SSP.

Kako se podseća u saopštenju, na takvu odluku Moskve negativno su reagovale ne samo Evropska unija i Amerika, već i Kina i Indija.

Na kraju krajeva, Srbija je u više navrata i zvanično podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ističe SSP i napominje da je poseban problem to što Selaković ne vidi vezu sa pitanjem rešavanja problema Kosova i Metohije, „pošto se države koje priznaju KiM pozivaju na presedan i mogućnost priznanja našeg dela teritorije“.

Prema stavu SSP, potpisujući ovaj sporazum na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u zamenu za mogućnost fotografisanja sa Lavrovom, naša vlast direktno krši našu poziciju oko Kosova i Metohije, omogućava ruskoj vlasti da izađe iz blokade uzrokovane napadom na suverenu zemlju i nasilnim menjanjem granica.

Kad ceo svet osuđuje ponašanje Moskve, ocenjuje se u saopštenju, „naš tehnički ministar gura prst u oko celom civilizovanom svetu i potpisuje sporazum koji nije morao da se potpiše“.

„Ovakvim potezom Selakovića, narušena je naša pozicija o Kosovu i Metohiji i dodatno izolovana Srbija od ostatka sveta koji brani suverenost država“, navodi se na kraju saopštenja SSP.

BONUS VIDEO Nakon proglasa mobilizacije u Rusiji, političari rusofili u Srbiji nikom ponikoše

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram