Borko Stefanović Foto: Jovan Marković

Otkrivanje pozlaćene biste Miklošu Hortiju u Parlamentu Mađarske predstavlja reviziju istorije i uvredu za hiljade žrtava Hortijevog režima u okupiranoj Bačkoj tokom Drugog svetskog rata, izjavio je danas predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Borko Stefanović.

Hortijev režim će zauvek ostati upisan crnim slovima u istoriji ovih prostora i nikakva revizija istorije koju sprovodi sadašnja vlast u Mađarskoj to ne može da izbriše, navodi se u saopštenju SSP-a.

„Podsećamo da su samo tokom krvave racije, u januaru 1942. godine, snage regularnih mađarskih jedinica počinile nezapamćen zločin u okupiranoj Bačkoj kada su pobili hiljade Srba i Jevreja i pobacali pod led ili ubili na druge brutalne načine. Hortijev režim je direktno odgovoran za ovaj zločin“, naveo je Stefanović u saopštenju.

On je pozvao Vladu Srbije da osudi čin mađarskih vlasti koji, kako kaže, otvara rane i ne doprinosi odnosima dve države.

Potredsednica mađarskog parlamenta Dora Duro ranije ove nedelje svečano je otkrila Hortijevu bistu u zgradi Parlamenta u Budimpešti.

Horti (1868-1957) je uveo Mađarsku u rat na strani Adolfa Hitlera i učestvovao je u agresiji na Jugoslaviju i Sovjetski Savez. Odgovoran je za istrebljenje Jevreja i zločine nad civilima. U avgustu 1941. godine Hortijeva vlada je naredila deportaciju Jevreja iz zemlje, a oko 20.000 njih je kasnije ubijeno.

BONUS VIDEO: Može li se razmrsiti kosovski čvor: Borko Stefanović i Milica Andrić Rakić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar