Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Stranka slobode i pravde (SSP) zahteva od Narodne banke Srbije da ne izda saglasnost za prodaju Komercijalne banke, jer bi to ugrozilo stabilnost srpskog bankarskog sektora.

„Zahtevamo od Narodne banke Srbije da ne izda saglasnost za predloženu prodaju Komercijalne banke, jer bi se njenim preuzimanjem od strane NLB banke povećao sistemski rizik za bankarski sektor Srbije i ugrozila njegova stabilnost“,  navodi se u saopštenju SSP.

Nova ljubljanska banka, kako se ističe, ima značajno lošije bilanse od Komercijalne, dok im je adekvatnosti kapitala na nivou od samo 16,9 odsto, što je na ivici dozvoljenog u Evropskoj centalnoj banci i gotovo upola niže od istog pokazatelja u Komercijalnoj banci.

„Poslovanje NLB banke u poslednjoj deceniji pratili su brojni skandali, vezani za stotine miliona evra nenaplativih kredita koji su u jednom trenutku narasli na 20 odsto aktive banke. Deo sprornih kredita plasiran je i u Srbiji, pa je banka bila prinuđena da pre nekoliko godina prodaje nenaplative kredite vredne 115 miliona evra“, podseća SSP.

Stoga, kako se ističe, ne postoji nijedan razlog zašto bi NBS dozvolila da banka lošijeg kvaliteta, na granici kapitalne adekvatnosti, preuzme najveću i najbolju državnu banku i to po ceni daleko ispod tržišne.

„Ovom privatizacijom se potencijalno kontaminira ceo bankarski sektor“, upozorila je ova stranka.

„Verujemo da će nadležnima u NBS stručnost biti ispred dogovora vrha vlasti i da će zaustaviti ovu sramnu, štetnu i opasnu prodaju naše najuspešnije domaće banke“.