Siniša Mali Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
Siniša Mali Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić izjavio je danas da će Siniša Mali ući u istoriju kao ministar finansija koji je napravio najveći deficit i najviše zadužio zemlju.

„Koliko uspešno upravljaš javnim dugom najbolje se vidi u činjenici da ćemo 2020. godinu završiti sa javnim dugom od 28 milijardi evra, što je najviše u istoriji i 13 milijardi evra više nego kada je SNS (Srpska napredna stranka) preuzela vlast“, poručio je Nikezić ministru finansija, saopštila je SSP.

Nikezić je dodao da ministar finansija priča i o štednji i o tome da brine o svakom dinaru u godini, dok u isto vreme Srbija ima najveću, istorijsku rupu u budžetu, koja iznosi preko četiri milijarde evra.

On je rekao i da Mali priča o hedžovanju, a ne kaže da se hedžovanje plaća, niti koliko ga je Srbija platila.

„Ako troškovi hedžovanja ulaze u 8,3 milijardi dinara pratećih troškova zaduživanja u 2020. godini, onda i nisi napravio tako dobar posao“, naveo je Nikezić.

Prema njegovim rečima, Mali navodi primere kako sa ostvarenim uštedama može da se izgradi Klinički centar.

„A ne kažeš zašto ga niste izgradili za osam godina i 13 milijardi evra novog zaduženja, dok niko u Srbiji ne zna gde su otišle te pare?“, naveo je.

Nikezić je rekao i da izdavanje obveznice sa kamatnom stopom od 2,35 odsto nije neki uspeh, naročito ako se ima u vidu da grčke desetogodišnje obveznice danas imaju kamatu od 0,66 odsto.

„Znamo da si plagirao doktorat, ali kako si uopšte završio fakultet kad nisi naučio ništa o tržištu, pa porediš kamatne stope iz 2011. kada je jedna Nemačka izdavala obveznice sa kamatom i od 3,497 odsto i 2020. godine kada ista ta Nemačka izdaje obveznice sa kamatnom stopom od -0,58 odsto?“, upitao je ministra Malog član Predsedništva SSP.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar