Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND, Nova.rs, Shutterstock

I pored svih pokušaja srpskih vlasti, Telekoma i Vladimira Bilčika, izveštaj koji je danas usvojio Odbor za spoljne poslove u Evropskom parlamentu, sadrži jasnu osudu stanja sloboda i demokratije u Srbiji, ocenila je u Briselu Jelena Milošević, poslanica Stranke slobode i pravde.

„Srbija je danas daleko od Evropske unije i to se jasno vidi u ovom izveštaju gde se navode sve nerazrešene afere, činjenica da izbori u Srbiji nisu fer i slobodni, da nema slobode medija, ali i posebno naglašena istina da Telekom Srbija služi za finansiranje režimskih medija i koristi pomoć drzave da konkurenciju dovede u neravnopravan položaj“, izjavila je Milošević.

U izveštaju se opet poziva vlast u Srbiji da, kako je navela, uskladi spoljnu politiku sa EU, što su poslanici SNS-a i SPS-a pre dva dana javno odbili glasajući na sednici spoljnopolitičkog odbora Skupštine Srbije protiv takvog predloga koii je dala Stranka slobode i pravde.

„Sve ovo su dokazi da je glavna prepreka Srbije na putu Evropske unije, vlast koja želi Srbiju u kojoj se hapse automobili, a ne vozači, u kojoj se hapse uzbunjivači, a ne kriminalci, u kojoj se proganjaju novinari koji pišu o korupciji, a ne hapse se korumpirani funkcioneri. Zato moramo da menjamo sistem, jer Evropska unija znači uređen sistem, institucije koje funkcionišu i građani koji dobro žive u svojoj državi“, zaključila je Milošević.

Podsetimo, Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je godišnji izveštaj i amandmane na izveštaj o napretku Srbije koji je pripremio Bilčik.

Telekom Srbija je, i pored lobiranja te kompanije, u usvojenom kompromisnom tekstu amandmana na Bilčikov izveštaj označen kao kompanija za koju postoji sumnja da zloupotrebljava svoj dominatan položaj na tržištu, kao i da vladajuća stranka koristi Telekom da bi povećala svoj uticaj na medije u Srbiji.

U kompromisnom tekstu izražava se zabrinutost zbog moguće državne finansijske pomoći Telekomu, što toj kompaniji daje „nepoštene tržišne prednosti u odnosu na konkurenciju i doprinosi slabljenju nezavisnih medija“.

U amandmanima se sa žaljenjem konstatuje da je REM dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji imaju istoriju kršenja novinarskih standarda, uključujući upotrebu govora mržnje i obmanjivanje javnosti. Posebno se navodi da je to televizija Happy, zbog „nepoštovanja izdatih upozorenja od REM-a, širenje dezinformacija i podržavanje narativa Kremlja o ruskom ratu u Ukrajini“.

***

BONUS VIDEO – Da li se na slučaj Telekom – Bilčik može gledati kao na vid korupcije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar