Foto:N1

Ovih dana je, nakon remonta, Topionica ponovo počela sa radom, a toga su Borani postali svesni tako što su ponovo dobili prekoračenje zakonom dozvoljenih graničnih vrednosti koncentracije štetnih materija u vazduhu, piše u saopštenju Stranke slobode i pravde.

„Gradske, kao i republičke vlasti, su u septembru, a da bi primirili bes građana, navodile ka tome da je rad u Topionici zaustavljen zbog zagađenja, zbog reakcija državnih institucija, kao i zbog krivične prijave gradonačelnika Bora. Tada smo, što je sada i dokazano, tvrdili da rad nije zaustavljen iz tih razloga već zbog tehničkih problema i zbog redovnog godišnjeg remonta“, navodi se u saopštenju SSP Bora.

Foto: Promo

Kako dalje kažu i gradska i republička vlast su dokazale, u Ugovoru o strateškom partnerstvu, a onda i neradom institucija, da im je zdravlje Borana, kao i poštovanje zakona, mnogo manje bitno od profita stranog investitora, od svoje lične koristi, kao i od političke podrške koju time mogu da dobiju.

„Imajući uvid u komunikaciju unutar kompanije Zijin Copper, možemo tvrditi da ovih dana sve to ponovo dokazuju. Naime, kineski menadžment tvrdi da je predlog Zijin Mining grupe bio da se proizvodnja u Topionici u potpunosti zaustavi, da se uradi kompletna rekonstrukcija i izgradnja, a da u toku tog procesa radnici budu raspoređeni na druga radna mesta u kompaniji. Takođe tvrde da je Vlada RS odbila taj predlog i da je insistirala na ponovnom pokretanju proizvodnje, uz uslov da se održi kvalitet vazduha iz 2018. godine“, navode dalje i dodaju:

Foto:N1

„Koliko je, ako uzmemo u obzir tehnologiju koja, uprkos obećanjima iz 2014. godine, ipak ne podržava ovaj nivo proizvodnje, to realno neostvariv uslov, dokazao je i direktor kompanije Zijin Copper na nedavnom sastanku sa upravnicima. On je vrlo pametno, pre ponovnog pokretanja proizvodnje, zatražio od Bobana Todorovića i Jovice Radisavljevića garancije da se uslov o kvalitetu vazduha koji postavlja Vlada RS može ispuniti ukoliko se pokrene proizvodnja i obojica su dali garancije.
Ovaj slučaj, kao i više prethodnih pokazuje da odgovornost nije samo na stranom investitoru nego i na onima koji mu dozvoljavaju da krši zakon, a praktično ga i usmeravaju ka tome“.

U SSP se nadaju da će prekoračenja zabeležena ovih dana ostati usamljen slučaj i da će pomenuti opravdati svoje garancije, ali i dalje ćemo insistirati i pozivati na odgovornost sve državne institucije u kojima politički, a ne stručno odabran kadar radi na štetu građana Srbije.

„Napominjemo i da smo pre mesec dana tražili, kao informaciju od javnog značaja, od Ministarstva rudarstva i energetike hemijski sastav koncentrata korišćenog u kompaniji Zijin Copper u toku 2019. godine, a da odgovor još uvek nismo dobili, iako je zakonski rok za odgovor bio 15 dana. Takođe, napominjemo i da još uvek nemamo nikakve povratne informacije iz Tužilaštva kome smo novembra 2019. godine podneli krivičnu prijavu protiv direktora kompanije Zijin Copper, gradonačelnika Bora i ministra Gorana Trivana, a po Zakonu o zaštiti vazduha i po Zakonu o zaštiti životne sredine“, zaključuju u SSP Bora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar