Foto: EPA-EFE/CSABA BUS

Član Resornog odbora za zdravstvo Stranke slobode i pravde (SSP) Danijel Raspopović upitao je danas ministarku zdravlja Danicu Grujičić koliko je tačno ljudi preminulo od kovida, kao i koliko je zdravstvenih radnika izgubilo život boreći se sa tim virusom, saopšteno je iz SSP.

Raspopović je postavio i pitanje šta je sve tokom pandemije država kupovala, od koga i za koliko novca i da sa kompletnom specifikacijom obavesti javnost o svim detaljima, kao i zašto se tokom pandemije nije primenjivao Program zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama koji je donelo ministarstvo u decembru 2018. godine.

„Podsećam Vas da su podatke o tačnom broju preminulih i kompletan pregled nabavki obećali predstavnici vlasti čiji ste Vi danas deo“, kazao je Raspopović i dodao da ukoliko ministarka ne može da obezbedi odgovore na ta pitanja, onda treba da prizna da je „ikebana u vladi Ane Brnabić“.

Sa druge strane, ako ne želi da odgovori na ta pitanja, onda krši Hipokratovu zakletvu koja je obavezuje da čuva tajne pacijenta koji joj se poveri, ali i da ne krije ništa od pacijenata.

„Gospođo ministarko Grujičić, građani Srbije zaslužuju da im objasnite kako je zdravstveni sistem funkcionisao u pandemiji i ko je odgovoran za propuste“, istakao je Raspopović.

Prema njegovim rečima, samo istina i javno dostupna analiza će biti dobar osnov za donošenje novih pravilnika i definisanje novih procedura u borbi protiv novih epidemija sa kojima se možemo suočiti.

Kako je naglasio, i to je jedna od važnih obaveza koja je pred ministarstvom, a koju je nemoguće obaviti bez istinitih informacija i otvorene komunikacije sa zdravstvenim radnicima koji su na svojim leđima izneli teret borbe za zdravlje u uslovima pandemije.

BONUS VIDEO: Kovid bolnica u Kruševcu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar