Foto: SSP/Jovan Marković

Stranka slobode i pravde (SSP) podsetila je danas da se ni 26 godina nakon hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", za koju navodi da "predstavlja najveće etničko čišćenje u modernoj istoriji Evrope", ne zna gde su 1.183 osobe, uglavnom civili koji su tada nestali.

SSP u saopštenju ukazuje da je tokom četiri dana avgusta 1995. godine proterano više od 220.000 Srba, a ubijeno 1.800, kao i da je „odgovornost za ovaj zločin na onima koji su vodili akciju ‘Oluja’, ali i na svima koji odbijaju da priznaju zločine i onemogućavaju Srbima da ostvare svoja imovinska i druga ljudska prava“.

„Nikada ne smemo zaboraviti da je do tragedije Srba u Hrvatskoj došlo, jer su (Slobodan) Milošević i Vučićev politički ‘otac’ Vojislav Šešelj prvo odbili Mirovni plan Z4, a zatim obećali hrvatskom državnom vrhu da se Srbija neće mešati u sukob, čime su defakto dali zeleno svetlo za vojnu operaciju u kojoj su hrvatske oružane snage ubijale stare, na njihovim kućnim pragovima i pucale na civile koji su se povlačili prema Srbiji“, navodi se u saopštenju.

SSP navodi da je „RTS koji tada vodio Vučićev prijatelj i današnji glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti – Milorad Vučelić, ceo dan je ćutao i vest o stradanju Srba u Hrvatskoj objavio u 24. minutu centralnog dnevnika, što je još jedan dokaz anticivilizacijskog dogovora Tudjmanovog i Miloševićevog režima“.

„Stranka slobode i pravde veruje da da je godišnjica ‘Oluje’ prilika za strateško promišljanje za sve narode Zapadnog Balkana koji moraju da se okrenu budućnosti, evropskim vrednostima i dobrosusedskim odnosima i da nikada više ne dozvole ekstremnim političkim elitama da ih uvlače u ratove i zločine, a obaveza Srbije je da političke predstavnike našeg naroda u Hrvatskoj u tome podrži“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram