Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Stranke Srbija centar (SRCE) danas je ocenila da predloženi rebalanas ovogodišnjeg budžeta pokazuje ne postoji nikakva spremnost Vlade Srbije da se ozbiljno suoči sa sistemskim ekonomskim problemima koji muče privredu i građane.

„Predloženi rebalans predviđa umereno smanjenje budžetskog deficita sa 3,3 na 2,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), iako je prostor ušteda znatno širi i fiskalni deficit se mogao smanjiti na ispod 1,5 odsto BDP, čime bi se smanjilo i zaduživanje Srbije i pritisak na njene javne finansije“, navodi se u saopštenju stranke.

Umesto toga, kako je ukazano, predlog rebalansa kreće se u potpuno suprotnom smeru – smeru snažnih javnih rashoda i javne potrošnje za koju ne postoji nikakvo ekonomski održivo opravdanje.
„Predloženi rebalans budžeta očigledno nije u funkciji razvoja Srbije nego priprema za skore izbore, koje vlast SNS i njegovih koalicionih partnera po svoj prilici sa zebnjom očekuje“, navela je stranka Srbija centar.

U funkciji predizbornih populističkih mera je, kako je istaknuto, dodatno finansiranje izgradnje sportskih stadiona.

„Rebalansom se predviđa porast ovih troškova za oko pet milijardi dinara, iako do danas nema nikakve ni ekonomske ni sociološke studije o opravdanosti investicije koja će biti plaćena novcem svih građana Srbije“, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da je populistička mera i rast subvencija putarskim preduzećima od 60 odsto – s nepunih 20 milijardi dinara na gotovo 32 milijarde dinara.

„Po svoj prilici ova mera je uzrokovana potrebom da se kod birača stvori iluzija o tome da vlast SNS vodi računa o izgradnji lokalne infrastrukture, dok ne samo da ne postoje studije opravdanosti investicija, već su i troškovi izgradnje višestruko veći nego što je neophodno“, smatra Srbija centar.

Ukazano je i da je umanjen prvobitni budžetski plan naplate PDV – i to za preko 40 milijardi dinara, i to u godini kada inflacija nije obuzdana, a uzrok je najverovatnije manjak zaposlenih u Poreskoj upravi, ali i pad potrošnje stanovništva, što je još jedan dokaz opadanja standarda stanovništva.

„Nastali manjak priliva u budžet od PDV, Vlada delimično pokušava da nadomesti podizanjem akcize na gorivo. Time se vrši dodatni pritisak na porast inflatorne spirale i dodatno ugrožava standard građana“, naveo je Srbija centar.

Ta stranka je dodala da dok sa jedne strane Vlada netransparentno uvećava rashode koje pokušava da prikrije neselektivnim populističkim merama, sa druge strane najugroženijim kategorijama stanovištva dodatno smanjuje standard što se odražava i u planiranom rebalansu kroz smanjenje rashoda namenjenih zaštiti energetski ugroženog kupca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar