Vlada Srbije, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ambasadora Republike Albanije u Republici Srbiji Iljira Bočku, radi uručivanja note u kojoj je izražen najoštriji protest povodom izjava datih tokom zajedničke sednice vlada Republike Albanije i tzv. Kosova, održanoj 02. oktobra 2020. godine u Tirani, a pre svega one koja se tiče ukidanja granice između Albanije i Kosova i Metohije, saopšteno je iz MSP.

„Takve izjave koje impliciraju ujedinjenje Albanije i srpske pokrajine Kosova i Metohije i stvaranje Velike Albanije predstavljaju opravdan razlog za zabrinutost, kako Republike Srbije, tako i ostalih država regiona opredeljenih za očuvanje stabilnosti i intenziviranje saradnje u regionu“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu MSP-a.

Kako je saopšteno, u noti je ukazano i na svakodnevne napore koje najviši zvaničnici Republike Srbije ulažu „u cilju razvijanja bilateralnih političkih i svih drugih odnosa sa susednim zemljama i približavanju stavova o kojima ne postoji saglasnost i, u tom smislu, izraženo očekivanje da će se i najviši zvaničnici Republike Albanije, ubuduće uzdržavati od davanja izjava koje narušavaju bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Albanije i mogu destabilizovati region“.

„Povodom navoda iz pojedinih medija o uručivanju protestne note albanskog Ministarstva spoljnih poslova diplomatskim predstavnicima Republike Srbije u Albaniji, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštava da je privremeni otpravnik poslova ambasade Republike Srbije u Tirani pozvan u albansko Ministarstvo spoljnih poslova 06. oktobra 2020. godine radi uručivanja protestne note, ali je on odbio da primi notu zbog neprihvatljivih stavova iznetih u istoj“, navedeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar