Foto: Nova.rs

Poslednjih nedelja svedoci smo pojačane tenzije između protivnika i predstavnika vlasti. S jedne strane nezadovoljni građani i opozicija, sa druge pristalice i aktivisti SNS. Na svaki bunt, koliko god on bio minoran za vlast čiji rejting ne pada, SNS odgovara još bučnije i nasilnije.

Da li je Srbija zaista toliko podeljena, kako to tvrdi zaštitnik građana Saša Janković u otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću? Da li je njegovo upozorenje da nam prete unutrašnji sukobi zbog duboke podeljenosti građana na “naše” i “njihove” bilo realno?

Čini se da vlast, koja od 2012. godine vlada apsolutnom većinom, nervozno reaguje na svaki potez jednako nervozne opozicije koja se dovija na sve načine da probudi apstinente. A između se nalaze građani isto tako nervozni, podeljeni i ljuti.

Pa tako kao odgovor na „šerpovanje“, pet minuta buke koju pravi manjina dobijamo ozvučenje na krovovima zgrada, urlanje većine u blizini bolnica, i psovke na račun opozicionih lidera.

I dok se kršio policijski čas, policija je uglavnom ćutala, sve do vikenda, kada je, prema rečima Dragana Đilasa, privela četiri građanina zbog kretanja u vreme policijskog časa, nakon što je opozicija organizovala protest zbog postavljanja ozvučenja i pogrdnih poruka na nekoliko desetina metara od kuće Đilasove dece.

Podeljenost društva u Srbiji je prisutna oduvek, ali su policijski čas, poruke koje slušamo svakodnevno od političkih lidera i kolektivna nervoza dodatno uvećali netrpeljivost.

Foto: N1

Sociolog Ratko Božović naglašava da je kod vlasti od početka prisutna krajnja isključivost, eksplicitne psovke svih koji su neistomišljenici.

“Verbalno nasilje samo je korak do brutalnog nasilja. To je problem sveta koji je sada dominantan“, kaže u razgovoru za portal Nova.rs Božović.

„Mi imamo tu gimnastiku, koja je već svuda prisutna. To je gimnastika u kojoj sve što uradi opozicija, kao protiv težu čini i vlast, odnosno Vučić“.

Božović kao primer navodi slučaja kampanje „Budućnost Srbije“, kao odgovor na proteste „jedan od pet miliona“. Podseća na najnoviji slučaj dovođenja penzionera pred Skupštinu, gde je bio protest opozicije, i koji je primer ubeđivanja u nešto što ne postoji, gde se na silu pravi informacija na televiziji, skrećući pažnju sa protesta.

“Kada aktivisti Lokalnog fronta iz Kraljeva krenu u pešačenje do Beograda, oni odmah organizuju protivtežu, pa tako njihove pristalice kreću sa Kosova, ili kad funkcioneri štrajku protiv sopstvene vlasti i države”, kaže Božović.

„Oni imaju tu potrebu za isključivošću, koja ide ka nasilju i patologiji. Patološko društvo je ono društvo u kome preovlađuju ekstremna ponašanja“.

Božović smatra da će se Vučić predstaviti kao onaj koji će zabraniti te vulgarne izlive vernosti njemu i njegovoj vlasti.

“U poznatom stilu, prvo se zapali kuća pa se brzo gasi, to će se desiti i mislim da će to biti jedan od načina da se smiri ova situacija koja drastično izazvala polarizaciju“, smatra Božović.

“Još jedna karakteristika ovakve vlasti jeste i forma zbrzavanja, nervoza da se nešto dovrši, da se nešto zbrza. Prisutna je politika ekstremne osvete, i politika inata, i to je problem, jer gde je osveta i inat, tu je dominantna iracionalna ili mrzilačka energija, ko će koga”.

Foto:Printscreen/Youtube

Politikolog Boban Stojanović upozorava da trenutno stanje ne odgovara nikome.

“Ovakve tenzije mogu dovesti do fizičkog obračuna između nezadovoljnih ljudi i vlast”, ističe Stojanovići.

On dodaje da je odgovornost na onome ko ima najveću moć i vlast – SNS-u i Aleksandru Vučiću.

“Čini se da smo u nikad većim tenzijama u poslednjih desetak godina, i da se vlast zaigrala i preterala sa određenim reakcijama, ali da je pokazala suštinu da apsolutno ne sme da postoji njihova kritika, što rade već osam godina”, ističe Stojanović.

„Pokupovali su sve televizije, odgovarali besmislenim protestima, gde vlast protestuje protiv opozicije štrajkom glađu, sad imamo bakljade, i to je toliko traljavo odrađeno. Pokazuju i jednu vrstu nemoći“, smatra Stojanović te dodaje da bi vlast trebalo da proba da smiri situaciju, jer društvo može ući u ozbiljnije sukobe, koji neće biti samo verbalni, što otvara mogućnost za scenario koji nikome nije u interesu.

Stojanović smatra da se situacija neće smiriti do izbora.

„Da je vlast odgovorna, da joj je stalno do demokratije, demokratskih principa, do izbora, prvo ne bi dozvolila da dođe u ovoj situacij, da većina opozicije bojkotuje izbore. To je jedna od stvari koja generiše dodatne podele i sve što se dešava“, kaže Stojanović.

Veruje da će vlast pokušati da malo smiri situaciju, ali napominje da njima samo treba povod ili mala sitnica da opet podignu tenziju na najviši nivo te da neće odustati da dele društvo na dva dela.

“To je klasičan populistički obrazac jer im treba ‘mi i oni’, gde će oni biti meta satanizacije i totalne propagande jer na tome grade svoju podršku i bazu“, zaključuje Stojanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare