Foto: Filip Krajinčanić/Nova.rs

Države u Evropi na različite načine pristupaju borbi protiv koronavirusa uvodeći posebne mere zaštite dok je u Srbiji, prema predsedniku Aleksandru Vučiću, "rat sa nevidljivim, opasnim i opakim neprijateljem" započeo uvođenjem vanrednog stanja 15. marta a nedugo potom i zabranom kretanja u narodu poznatijeg kao "policijskog časa", a na ulice je izvedena i vojska sa prstom na obaraču dugih cevi.

Nesporno je da su neke evropske vlade zbog pandemije novog virusa donele mere koje ograničavaju osnovna prava građana, ograničile kretanja, međutim, samo dve zemlje u čitavoj Evropi je u potpunosti su obustavile rad parlamenta – Srbija i Makedonija.

Foto: TANJUG /INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“ /

U Srbiji su uvođenjem vanrednog stanja data široka ovlašćenja izvršnoj vlasti, koja su donela i ograničavanje demokratskih sloboda i prava koja ne bi smela da budu ugrožena ni u vanrednom stanju.

Mere su donošene bez strategije i stručne pripreme a najdrastičniji primer bilo je privođenje novinarke našeg portala Ane Lalić zbog teksta o stanju u Kliničkom centru Vojvodine.

Naime, Vlada Srbije je donela „Zaključak“ kojim se zabranjuje lokalnim centrima da daju informacije o zarazi i na krilima ove uredbe policija je ekspresno, nekoliko sati po objavljivanju teksta, privela novinarku.

Dva dana nakon donošenja, Vlada je povukla „Zaključak“, Ana Lalić je puštena na slobodu manje od 24 sata po privođenju i to pošto su usledile reakcije domaćih i međunarodnih novinarskih i nevladinih organizacija.

Od pre nekoliko dana, redovne konferencije za novinare na kojima struka izveštava o situaciji u vezi sa koronavirusom održavaju se bez novinara, a pitanja se šalju mejlom i čitaju u programu uživo.

I dok pravoslavne crkve u okruženju zatvaraju svoje hramove za vernike na Uskrs, Srpska pravoslavna Crkva očekuje da se vernicima dozvoli da prisustvuju liturgiji.

Ipak, da bar nismo mimo cele Evrope i po ovom pitanju, nagoveštava Vučićeva izjava u kojoj je rekao da će najverovatnije policijski čas za naredni vikend trajati od petka od 17 časova do utorka do 5 ujutro što obuhvata dane Uskrsa.

U Srbiji su uvedena i suđenja putem Skajpa odnosno video – linka, a prvo suđenje je održano 27. marta i od tada, svakodnevno se održavaju ovakva suđenja za koja advokatska udruženja kažu da su protivna zakonu i Ustavu.

Vlasnici kućnih ljubimaca u Srbiji bili su gnevni zbog odluke Vlade da zabrani čak i kratku šetnju ljudima sa psima tokom policijskog časa, ali je u međuvremenu dozvoljeno da vlasnici svoje ljubimce prošetaju od 23 časa do 1 ujutro, i u nedelju u periodu od 8 do 10 sati ujutro, u trajanju od 20 minuta i ne dalje od 200 metara od mesta prebivališta.

Ono po čemu smo jedinstveni u Evropi u „najnovijoj srpskoj istoriji“ je činjenica da predsednik Srbije lično uručuje respiratore i medicinsku opremu za bolnice poručujući građanima da država vodi računa o njihovom zdravlju.

Foto Inistagram printscreen

 

Srpski predsednik je jedini u Evropi koji je našao vreme usred pandemije koronavirusa da dočeka stručnjake i medicinsku pomoć iz Kine zbog čega je nezadovoljstvo izrazio kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove Karl Bilt jer Vučić nije hitao da dočeka mnogo značajniju pomoć EU.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook,

Twitter,

Instagram