Slobodan Zečević Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Tržište Srbije je otvoreno kao Hrvatsko ili Mađarsko, a EU nama daje mnogo manju kompenzaciju za to nego tim državama, pa se postavlja pitanje da li je uopšte interes EU da nas primi u članstvo, rekao je danas profesor Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije. On je istakao da Srbija postaje rekorder posle Turske u godinama koje provodi u pokušajima da uđe u EU.

Govoreći u Uranku na TV K1, Zečević je naveo da je tačno kad EU govori da nama daje više nego drugim državama koje nisu članice, ali i istakao da nam ne daje dovoljno jer smo u potpunosti otvorili tržište.

„Kompenzacije za to otvaranja su nesrazmeno male u odnosu na Hrvatsku ili Mađarsku. Postavlja se pitanje da li je uopšte interes EU da nas primi u članstvo, jer oni su dobili to što su tražili, a što bi onda dali više”, rekao je on.

Zečević je istakao da Srbija postaje rekorder posle Turske u godinama koje provodi u pokušajima da uđe u EU.

Nesporazum Srbije i EU, on je ocenio kao tragičan za Srbiju i ocenio da smo potrebni jedni drugima, ali da problema ima dosta.

„U ovom trenutku, proces evro integracija je suspendovan, iako to formalno nije proglašeno. U poslednjih godinu dana nijedno poglavlje nismo otvorili”, rekao je on.

Zečević je istakao da Srbija treba da uradi maksimalno što je do nje, odnosno da prilagodi neke propise, uključi opoziciju u parlament i da opozicije mora da bude malo više u medijima.

„I onda ostaje bolno pitanje Kosova i Metohije. Mislim da bi EU trebalo da ubrza proces priključivanja Srbije, bez obzira na rešavanje pitanje Kosmeta, jer to rešenje ne zavisi samo od nas”, rekao je Zečević.

Smatra da Brisel nema snage sam da reši pitanje Kosmeta i naglasio da je ključ u Vašingtonu, odnosno u kompromisnom rešenju, a ako ono izostane, u radikalnom koje nama neće odgovarati.

Kako je ocenio, EU je doprinela ovakvom ponašanju Prištine i kao primer naveo taksu koje je na kraju ukinuta pod Trampovim pritiskom, kao i neformiranje Zajednice srpskih opština, a što je dogovoreno posredstvom EU,

„Mislim da Albanci imaju poseban tretman u evropskoj javnosti gde je mišljenje da su oni žrtve, a oni vode politiku etnički čistog Kosmeta u kontinuitetu decenijama unazad”, rekao je Zečević.

Zaključio je da su unutrašnja pitanja i rešavanje pitanja Kosova dve ravnopravne stvari na putu za EU.

„Neće u EU niko da nas primi ako sve više budemo ličili na Lukašenkovu Belorusiji ili Putinovu Rusiju. Insistiraće na svojim standardima i principima u unutrašnjem uređenju. Naše je da to uredimo i onda tražimo od EU da imaju razumevanja oko rešavanja pitanja Kosova i Metohije”, rekao je Zečević, prenosi Tanug.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar