Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jasno je da su glavni izvor pretnje u ovom delu sveta dezinformacije koje generiše Rusija, izjavio je danas u Skoplju specijalni izaslanik i koordinator Centra za globalno angažovanje američkog Stejt departmenta Džejms Rubin.

Kako je preneo Glas Amerike na makedonskom (mk.voanews.com), procena Rubina koji je u poseti delu Zapadnog Balkana, jeste da je taj region pod jakim uticajem manipulacija koje šire strukture povezane s Rusijom i Kinom.

„Rekao bih da je prostor ovde ozbiljno ‘zatrovan’ pre svega ruskim dezinformacijama. Predsednik Putin je mislio da može da osvoji Ukrajinu i podeli Ukrajinu, ali nije uspeo. Ali to ne znači da Rusija ne nastavlja da širi ‘otrov’ dezinformacija i podela“, rekao je on.

Rubin smatra da je Srbija jedna od glavnih „baza“ odakle polaze dezinformacije i manipulacije povezane s regionom.

Tu tvrdnju argumentvao je činjenicom da u Srbiji i dalje funcionišu ruski mediji koji podržavaju Kremlj.

Takav uticaj, poo rečima Džejmsa Rubina, ima efekat i na dijalog Priština-Beograd.

Govoreći o Rusiji, on je rekao da je siguran da u Kremlju postoje ljudi koji ne žele da Severna Makedonija napreduje ka EU.

„Siguran sam da sede negde i razmišljaju šta da urade da to bude problem i sve što mogu da kažem je da će ovdašnja vlada raditi s nama na stvaranju šireg društvenog pristupa suprotstavljanju s dezinformacijama, uz institucije, zakone, standarde“, rekao je Rubin.

Prethodno je Rubin u Skoplju o borbi s dezinformacijama razgovarao s premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, s prvim vicepremijerom Artanom Grubijem, ministrom za informaciono društvo i administraciju Azirom Aliuom i ministrom lokalne samouprave Ristom Penovim, a odvojeno i s ministarkom odbrane Slavjankom Petrovskom.

Rubin je za Glas Amerike reka da je dobro što je i vrh vlasti severne Makedonije svestan tih problema u svojoj zemlji. Najavio je pojačanu saradnju Vašingtona i Skoplja, pre svega na tehničkom nivou i prenošenje američkog iskustva ne samo u borbi protiv dezinformacija i lažnih vesti, već i u otkrivanju izvora.

Rubin će se sutra pre podne u skoplju sastati i s predsednikom Severme Makedonije, Stevom Pendrovskim.

Specijalni izaslanik i koordinator Centra za globalno angažovanje američkog Stejt departmenta od juče je na regionalnoj turneji koju je počeo u Crnoj Gori i tokom koje će do petka, 14. aprila, posetiti i Albaniju.

***

BONUS VIDEO – Koji srpski mediji šire rusku propagandu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar