Foto: N1

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je da je Srbija jedina država čija je vlast najvećem zagadjivaču, kineskoj kompaniji "Zidjin koper Srbija", umesto kazne dala dva miliona evra kao pomoć privredi zbog pandemije virusa korona.

Predsednik Resornog odbora za ekologiju i životnu sredinu SSP Igor Radošević rekao je da je ta kineska kompanija i pored pandemije ostvarila rekordne rezultate poslovanja, i da je krajem 2018. godine, kada su došli u Bor, tona bakra koštala 5.400 evra, dok sada vredi skoro 50 procenata više – 7.800 evra.

Pročitajte još...

„Ogroman profit kompanija ‘Zidjin koper Srbija’ je odbila da uloži u ispunjavanje ekoloških standarda na šta ih obavezuje zakon Srbije, jer ih nikada nije interesovalo što od posledica zagadjenja u Srbiji dnevno umire 30 ljudi“, rekao je Radošević u pisanoj izjavi.

Naveo je da je „uspešno poslovanje te kompanije dovelo do uništavanja Borske reke, koju danas zovu mrtva reka i reke Pek u Majdanpeku zbog koje su gradjani Kučeva ostali bez pijaće vode“ a za to niko još nije snosio odgovornost.

„‘Zidjin koper’ je u Kini više puta osudjena zbog teškog zagadjenja životne sredine zbog čega je morala da plati milionske kazne. Ministarstvo životne sredine Kine je više puta opominjalo kompaniju zbog neispunjavanja ekoloških standarda“, istakao je Radošević.

U saopštenju je dodao da je Zidjin takodje ispustio 9.100 kvadratnih metara toksičnog otpada u reku Ting u Kini, što je izazvalo pomor četiri miliona riba, a da je rukovodstvo kompanije „probalo da zataška“ skandal i da podmiti novinare.

„Kao reakciju na ovakvo poslovanje Norveški državni penzioni globalni fond je isključio Zidjin iz portfolija zbog mogućnosti da opet budu odgovorni za teško uništavanje životne sredine“, rekao je Radošević.

Podsetio je da je Bor zbog poslovanja te kompanije postao najzagadjeniji grad, čije posledice osećaju i gradjani Rumunije, udaljene 25 kilometara i Bugarske, koja je udaljena 43 kilometara i koje su već najavile tužbe protiv Srbije zbog zagadjenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)