Aleksandar Marton Foto:Promo/LSV

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton pozvao je danas vlasti u Srbiji da umesto "trke u naoružavanju" započnu trku u povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) po glavi stanovnika. Provladini mediji u Srbiji juče su preneli analizu jednog američkog specijalizovanog sajta za vojna pitanja da je Vojska Srbije 58. vojna sila u svetu, a prva u regionu.

„Taj podatak teško da može da utiče na kvalitet života gradjana Srbije, ali analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja kaže da je godišnji BDP po glavi stanovnika za 1.000 dolara niži od crnogorskog, za 3.000 dolara od bugarskog, a za 6.000 dolara od rumunskog – to svakako može“, naveo je Marton u saopštenju.

Dodao je da podaci MMF-a govore da gradjani Hrvatske imaju gotovo dvostruko veći BDP po glavi stanovnika od gradjana Srbije, Madjari 2,3 puta, Slovenci 3,3 puta veći, Italijani 3,6 puta veći, Austrijanci gotovo šest puta veći, a stanovnici Irske čak 11,5 puta veći.

„U proseku, Srbija ima četiri puta niži BDP od Evropske unije – 9.000 dolara u odnosu na 37.000 dolara“, precizirao je Marton i optužio provladine medije u Srbiji da veoma retko pominju ove brojeve, kako bi „prikrili lošu ekonomski poziciju naše zemlje“.

Prema njegovim rečima, umesto nepotrebnog i nimalo korisnog naoružavanja raketama i tenkovima, Srbiji je potrebna jasna proevropska politika koja će je uvesti u porodicu evropskih nacija i omogućiti njen brži ekonomski rast.

Bonus video: Stefanović – Srbija se ne brani naoružanjem, nego obrazovanjem

Komentari

Svi komentari (0)