Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT, Shutterstock

Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države čekaju izbori 2024. godine, a cilj Zapada je da najkasnije do tada kosovski problem bude rešen. Na to je ukazao izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ubrzanje dijaloga insinuira i predlog rešenja koji su ponudili Nemačka i Francuska, a to na kraju krajeva ima veze i sa Rusijom i mirovnim sporazumom sa Ukrajinom koji će, po svemu sudeći, negde baš u to vreme doći na red.

Izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da bi 2024. godina, kada se održavaju izbori u SAD i EU, mogla da bude rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine.

Kako je prenela Gazeta ekspres, on je kazao da sada kada nema izbora ni na Kosovu, ni u Srbiji to ide u prilog postizanju konačnog sporazuma.

Miroslav Lajčak Foto:TANJUG/ZORAN ZESTIC

“Svaki dan je važan. Ono što sam rekao nekoliko puta, imamo jedinstven kalendar koji nam ide u prilog i ne prekidaju nas izbori, a imamo i jedinstven savez SAD-EU koji podržava Velika Britanija. Imamo taj otvoren prozor koji traje do izbora u SAD i EU 2024. godine“, rekao je Lajčak novinarima nakon razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom Besnikom Bisljimijem.

Lajčak je rekao i da neće biti dobro ako ne bude pomaka do 2024. godine kada će biti održani izbori, jer će tada fokus SAD i Evropske unije biti negde drugde.

Zašto su izbori u SAD i EU u ovom smislu važni?

Izbiti Putinu argument Kosova iz ruku

Član Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak za novine “Nova” kaže da su američki izbori zapravo mnogo bitniji nego oni u Evropskoj uniji.

Foto: Newsmax Adria

“Jedino pozicija Miroslava Lajčaka zavisi od izbora u EU, nemački i francuski izaslanici u dijalogu Beograda i Prištine od toga ne zavise. Međutim, izbori u SAD su veoma važni, jer Evropa ne zna i ne može da zna ko će na tim izborima pobediti i da li ćemo možda dobiti nekog novog Trampa, sa kojim će teško sarađivati. Na kraju krajeva ovo je svakako jedan period kad se ni u Srbiji, ni u Prištini ne očekuju izbori, kako je i rekao Lajčak, pa dijalog može neometano da se vodi”, kaže Međak.

Dakle, poželjno je do tada rešiti kosovsku krizu, a to je i više nego poželjno i zbog rusko-ukrajinskog sukoba.

Pročitajte još...

“Mnogo je bitno EU i SAD da se to skine sa dnevnog reda pregovaračkog stola sa Vladimirom Putinom. Svesni smo da se rat u Ukrajini verovatno neće završiti ove godine, već možda tek sledeće. Pregovaranje i mirovni sporazum nas čekaju tek onda, dakle najverovatnije 2024. godine i više je nego poželjno Americi i EU da se Putinu do tada argument Kosova izbije iz ruku”, navodi Međak, što se podudara i sa izjavom Lajčaka da će od 2024. fokus SAD i EU biti negde drugde.

Na pitanje da li je ta 2024. godina važna i zbog budžeta EU i eventualnog njegovog proširenja, ukoliko bude prijema novih članica, Međak kaže:

“Budžet EU je određen do 2027. godine. On može biti u međuvremenu menjan, ali ne može mnogo da izlazi iz predviđenog okvira. Međutim, siguran sam da EU nije problem da nađe novac za nove članice iz ovog regiona, jer u suštini Zapadni Balkan ne košta mnogo. Činjenica je i to da nova proširenja budu uvek oko nekih prigodnih datuma. To bi mogla biti 2024. zbog novih EU izbora, ali mislim da ne postoje šanse da Srbija tad bude primljena. Zatim imamo 2027. kad se usvaja novi budžet i 2029. kad su novi izbori u EU”, zaključuje Međak.

Predlog Nemačke i Francuske

Da je cilj da se maksimalno ubrza sporazum Beograda i Prištine, jasno je i nakon predloga rešenja koji su dale Francuska i Nemačka, a kojim se od Srbije traži da ne blokira prijem Kosova u UN i ostale međunarodne organizacije, dok bi zauzvrat dobila ubrzanje puta u EU i značajnu finansijsku pomoć.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da o tome moramo da razgovaramo i razmišljamo.

“Mi ne možemo da ignorišemo taj predlog, jer je to neodgovorno i neozbiljno. A da li možemo da prihvatimo, nisam siguran. Reći ću šta su svakako naše crvene linije, ali nisam siguran da će to nekome da se dopadne”, rekao je ovim povodom Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić: Obavestiću građane o svim političkim događajima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare