Zdravko Ponoš i Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

S društvene mreže “X” od ministra spoljnih poslova Hondurasa Enrikea Reine saznali smo da je Srbija dala donaciju toj zemlji u iznosu od pola miliona dolara za obnovu jedne bolnice u toj zemlji, i to baš u momentima kad se u Ujedinjenim nacijama glasalo o Rezoluciji o Srebrenici, koju su srpske vlasti deklarisale kao pitanje od najvišeg nacionalnog značaja. Predsednik stranke SRCE Zdravko Ponoš kaže za Nova.rs da je veoma indikativno i da su verovatno potrošene za potrebe lobiranja, te da je njegova ključna zamerka netransparentnost.

Ministar spoljnih poslova Hondurasa Enrike Reina juče je uputio reči zahvalnosti Vladi Srbije i našoj ambasadi u Meksiku za donaciju u iznosu od 500.000 dolara. Kako je Reina napisao na društvenoj mreži “X”, ta sredstva će biti usmerena za obnovu jedne bolnice koja je izgorela u požaru.

Predsednik stranke SRCE Zdravko Ponoš kaže za Nova.rs da je, iako ministar nije objasnio zbog čega je Srbija donirala pola miliona dolara, veoma indikativno zbog čega je to urađeno.

“Vrlo je indikativan tajming, ne vidim da mi imamo neke specijalne odnose s Hondurasom i da je to bio prioritet. S obzirom na to da se dešavalo u momentu kad i usvajanje Rezolucije o Srebrenici, prvo što čovek pomisli je da su te stvari povezane. Naravno, to njihov ministar neće na taj način reći. Svakako je interesantno pogledati da li je Vlada o tome odlučivala, kad je donela tu odluku, kao i to čiji je predlog bio i na kraju, kakvo je obrazloženje. Takođe, zanimljivo bi bilo pogledati i da li je bilo sličnih donacija u prethodnom periodu”, kaže Ponoš za naš portal.

Zdravko Ponoš gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Dodaje da je lobiranje legitimna stvar, ali da ono ne bi trebalo biti netransparentno za građane Srbije.

“Ukoliko je pitanje nacionalnog interesa, neophodno je reći: “izdvajamo toliko i toliko para, za tu i tu stvar” ili “to radimo na taj i na taj način”. Proces mora biti transparentan, to je moja ključna zamerka. Ne vidim neki rezultat lobiranja, ta rezolucija takva kakva jeste je prošla, s jednim ili s drugim brojem glasova, to je ono što Vučić koristi za domaću upotrebu, a očigledno o trošku građana Srbije i poreskih obveznika”, objašnjava Ponoš.

Na pitanje da li smo pare za lobiranje potrošili uzaludno, Ponoš kaže da nema dokaza šta je sve potrošeno, ali…

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO

“Rezultat je takav da se ne može nazvati uspehom, osim za potrebu koja je Vučiću trebala, a to su nazovi izbori 2. juna. Ali to nisu jedine pare koje on galantno troši kao pijani bogataš, zato što nisu njegove, a omogućavaju mu opstanak na vlasti”, ističe naš sagovornik, pa dodaje:

PROČITAJTE JOŠ:

“Mi se s netransparentnošću suočavamo u svim oblastima funkcionisanja vlasti SNS od 2012. godine. Silne pare se troše i pred izbore kako bi se kupovali glasovi“, zaključuje Ponoš.

Podsećamo, Honduras je jedna od ukupno 68 zemalja koja je bila uzdržana prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN). Protiv Rezolucije glasalo je 19 zemalja, dok su 84 zemlje glasale za njeno usvajanje.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare